Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 milijardi eura

Dodajte komentar

Njemačka aekonomija ostaće bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će posljedično negativno uticati na tržište rada, navodi se u studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavljenoj u utorak.

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) po prilagođenim cijenama biće sljedeće godine 1,7 posto niži, a zaposleno će biti oko 240.000 manje ljudi u odnosu na situaciju kada bi u Evropi vladao mir, pokazuje istraživanje.

Očekuje se da će stepen zaposlenosti ostati na tom nivou sve do 2026., kada će mjere podsticanja ekonomije početi nadmašivati negativne učinke te dovesti do povećanja broja zaposlenih za otprilike 60.000 u 2030.

Kao jedan od najvećih gubitnika biće ugostiteljstvo, već ionako teško pogođeno pandemijom koronavirusa, a sad će vjerovatno osjetiti pad potrošačke kupovne moći.

Energetski intenzivni sektori, poput hemijske industrije i proizvodnje metala, takođe će vjerovatno osjetiti posljedice, porcjenjuje se u istraživanju.

Ako bi se cijene energenata, koje su dosad skočile za 160 posto, ponovo udvostručile, njemački BDP bi bio gotovo četiri posto niži nego da nije bilo rata.

Izvor: SEEbiz/Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *