U Rusiji počelo trgovanje obveznicama denominovanim u juanima

Dodajte komentar

Moskovska berza je počela trgovanje obveznicama denominovanim u kineskim juanima u nastojanju da privuče azijske investitore, ponudivši prvo dužničke hartije koje je izdao ruski proizvođač aluminijuma Rusal.

– Dužnički instrumenti denominovani u kineskim juanima otvaraju ruskim zajmoprimcima još jedan izvor devizne likvidnosti – saopštio je šef za tržište duga na Moskovskoj berzi, Gleb Ševelenkov.

Potražnja za juanima u Rusiji je porasla od 24. februara, nakon što je ta država pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini, a Zapad uveo sveobuhvatne sankcije Moskvi ograničavajući njen pristup tržištu dolara i eura, prenosi Tanjug.

– U prvoj polovini ove godine, prosečan dnevni promet juana na ruskom valutnom tržištu porastao je više od 12 puta – saopštila je Moskovska berza.

Kako je objašnjeno, obveznice denominovane u juanima su namijenjene širokom spektru investitora koji koriste kinesku valutu i osmišljene su s ciljem da prošire mogućnosti za profesionalne berzanske učesnike i njihove klijente.

– Nadamo se da će u budućnosti pojava juanskih obveznica na ruskom tržištu privući i strane, posebno azijske investitore – rekao je Ševelenkov.

Dvije Rusalove obveznice denominovane u juanima, u vrijednosti od dvije milijarde juana, odnosno oko 290 miliona EUR, čije je trgovanje počelo u srijedu, imaju rok dospeća 2027. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *