Cijene nafte pale drugi mjesec zaredom

Dodajte komentar

Cijene nafte na svjetskim tržištima pršle sedmice su porasle, ali su u cijelom julu pale drugi mjesec zaredom, jer bi usporavanje rasta svjetske ekonomije moglo dovesti do slabljenja potražnje za energentima.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 0,7 odsto na 103,97 dolara, dok je na američkom barel poskupio 4,1 odsto na 98,62 dolara. Agencije prenose da je, uprkos tome, u julu barel na londonskom tržištu pojeftinio oko četiri odsto, a na američkom gotovo sedam odsto.

Podršku cijenama, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), pružili su podaci da su zalihe sirove nafte u toj zemlji pale za 4,5 miliona barela, dok je potražnja za benzinom u SAD-u porasla 8,5 odsto.

Cijene je podržalo i slabljenje dolara, jer ne taj način nafta postaje jeftinija za kupce koji koriste druge valute.

S druge strane, negativno je na cijene nafte uticao izvještaj firme Baker Hughes o rastu aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u 23. mjesec zaredom. U julu je, naime, broj tih postrojenja porastao za njih 11.

Negativno na cijene utiče i slabljenje najvećih svjetskih privreda. Prošle sedmice je objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u drugom tromjesečju oslabio 0,9 odsto na godišnjem nivou, drugi kvartal zaredom, dok su analitičari očekivali blagi rast.

Usporen je i rast kineske ekonomije, najvećeg uvoznika nafte u svijetu a na cijene je uticala i odluka američkih Federalnih rezervi (Fed) da zbog visoke inflacije agresivno poveća ključne kamatne stope za 0,75 procentnih poena, drugi mjesec zaredom.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *