Suša će koštati EPCG preko 100 miliona eura

Dodajte komentar

Zbog suše i slabe proizvodnje električne energije iz hidroelektrana, Elektroprivreda će u trećem kvartalu (jul, avgust i septembar) ukupno morati da uveze 294 gigavatsata (GWh) električne energije, što će po sadašnjim cijenama na berzama koštati 100 miliona eura, saopšteno je iz Elektroprivrede “Vijestima”.

To znači da EPCG sada nedostajuće kilovatsate električne energije kupuje po cijeni od oko 34 centa, dok ih građanima prodaje za po oko četiri centa, čime trenutno pravi velike gubitke jer struju kupuje po 8,5 puta većoj cijeni nego što je prodaje potrošačima. Crna Gora je jedna od rijetkih država u kojoj ove godine nije bilo povećanja cijena električne energije.

Sa naknadama koje dobijaju druge energetske kompanije Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), operator tržišta, regulatorna agencija, troška za podršku obnovljivim izvorima… ukupna cijena kilovatsata sa porezom iznosi oko 10 centi. Nove cijene električne energije za narednu godinu Regulatorna agencije treba da odredi do kraja ove godine.

Nada u jesenje kiše

EPCG se nada jesenjim kišama nakon kojih više neće biti potrebe za uvozom električne energije,već će je imati za izvoz čime će nadoknaditi gubitke iz ova tri ljetnja mjeseca. Kompanija je početkom godine imala značajne viškove električne energije za izvoz, ali je kasnije u aprilu i maju zbog redovnog remonta Termoelektrane morala da uvozi velike količine.