Koordinaciono tijelo: Bilježe se odlični rezultati, negativni medijski napisi štete turističkoj sezoni

Dodajte komentar

Turistička sezona je veoma značajna za sve građane Crne Gore i u tom kontekstu nije važno da li pripadate političkoj partiji, da li ste privatnik, privrednik ili javno preduzeće. Ovo je pitanje od krucijalne važnosti za sve građane i tako ga treba tretirati, jer živimo od turizma, kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović tokom predsjedavanja X sjednicom Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje odvijanja turističkih sezona.

On je apelovao na sve članove Tijela da na realan način sagledaju podatke granične policije, Aerodroma Crne Gore, Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija koji pokazuju da je sezona u Crnoj Gori veoma dobra i na zadovoljavajućem nivou, te da ne korespondiraju podacima i objavama u medijima.

“Na gotovo svim graničnim prelazima zabilježen je trend rasta broja putnika koji su ušli u Crnu Goru u odnosu na prethodnu godinu. Tačnije, u junu je ukupan promet bio veći za za 51 odsto”, rekao je Dragan Klikovac iz Granične policije.

Pomoćnik direktora Nacionalnih parkova Crne Gore Stevan Raičević kazao je da bilježe rekordan broj posjetilaca i uvećane prihode od prodaje ulaznica u odnosu na isti uporedni period 2021. godine.

“Prihodi od ulaznica za prvih šest mjeseci za Biogradsku goru su veći 62%, Lovćen 91%, Prokletije 108%, Durmitor 91% i Skadarsko jezero 309% u odnosu na 2021. godinu. Ne mogu da vjerujem da u medijima čitamo kako je u Crnoj Gori propala sezona, a u NP bilježimo fenomenalne rezultate. Ako se ovaj trend nastavi, 2022. godina biće rekordna”, rekao je on.

Istaknut je značaj otvaranja prioritetne dionice Smokovac-Mateševo auto – puta Bar – Boljare za sjeverne opštine i razvoj turističke ponude i ambijenta, pa i za posjetu Biogradskoj gori.

Predsjednica opštine Kolašin Marta Šćepanović naglasila je da je “od 14. jula Kolašin drugi grad”, te da je u ovom slučaju pokazanznačaj izgradnje putne infrastrukture.

“U Kolašinu se duplirao broj turista, a moram da napomenem da ne postoji pad njihovog broja ni nakon početka naplate auto-puta, posebno vikendom. Ovo je  jedna potpuno nova situacija i nevjerovatno je koliko je jedan put u potpunosti promijenio grad”, naglasila je Šćepanović.

Još jedan od infrastrukturnih projekata koji je, prema ocjeni prisutnih, dao dodatan impuls razvoju turizma je vodeni terminal, odnosno pristanište za odvoz putnika na aerodromu u Tivtu. Iz te opštine, JP Morsko dobro i Aerodroma Crne Gore rečeno je da je projekat odrađen kvalitetno, za kratko vrijeme i da je upotpunio turističku ponudu Crne Gore.

Na sjednici je bilo riječi i o značajnim rezultatima Uprave za prihode i carine koja je sa smanjenim kadrovskim kapacitetima uspjela za dva mjeseca da izda 385 prekršajnih naloga vrijednih 1.276.050 eura, od čega je naplaćeno 73 odsto.

Članovi tijela su razmijenili mišljenja o dugogodišnjim problemima, poput infrastrukture i saobraćaja, prekomjerne buke i divljih deponija. Đurović je apelovao na sve institucije na državnom i lokalnom nivou da preuzmu inicijativu i riješe što je u njihovoj nadležnosti.

“U narednom periodu mora postojati jača volja i bolja saradnja kako bismo do naredne sezone riješili što više otvorenih pitanja. Ako želimo da našu Crnu Goru učinimo luksuznom destinacijom, onda na tome moramo i da radimo”, zaključio je ministar Đurović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *