Montenegro bonus pogrešno prikazao 16,76 miliona eura

Dodajte komentar

Za 16,76 miliona su precijenjena potraživanja od Vlade, kao i dobit iz ranijih godina, ukazao je revizor
Montenegro bonus (MB) dobio je negativno mišljenje od strane nezavisnog revizora na finansijske iskaze za 2021.godinu zbog, kako su naveli, pitanja koja imaju značajni i prožimajući uticaj i u svim značajnim odrednicama ne prikazuju istinito i fer finansijsko stanje te državne kompanije.

Revizor je u izvještaju naveo da je Montenegro bonus pogrešno prikazao potraživanja od Vlade u iznosu od 16,76 miliona eura i dobit iz ranijih godina u istom iznosu, jer ukoliko Vlada ne izmiri te obaveze, one ostaju MB-u.

-Za 16,76 miliona su precijenjena potraživanja od Vlade, kao i dobit iz ranijih godina piše u izvještaju MB konsalta, koji je potpisao ovlašćeni revizor Ilinka Vuković.

Finansijske iskaze Montenegro bonusa za 2021. godinu je potpisao izvršni direktor Radoš Zečević, funkcioner DF-a, koji je natu poziciju došao polovinom prošle godine. Natoj poziciji prije njega je bio kadar DPS-a Milan Čolaković, protiv kojeg je SDT formiralo predmet zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u službenom poslovanju.

U izvještaju je navedeno da se od 16,76 miliona, na dug MB-a prema Elektroprivredi odnosi 11,4 miliona, a na kamate po osnovu tog duga dva miliona, dok se 3,34 miliona odnose na troškove no osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa Kombinatom aluminijuma.

Vlada se, kako je navedeno, obavezala da će dug prema EPCG izmiriti iz dobiti preduzeća u vlasništvu države, te da je rok za to 18. januar 2024. godine. Potraživanje prema EPCG je bilo i predmet sudskog spora i pravosnažno je okončano u korist EPCG. Revizor je ukazao da je neizvjesna naplata od Vlade, odnosno da može da se desi da Vlada dug ne izmiri, pa bi u tom slučaju to palo na MB.

“Nijednim članom nije propisano regulisanje obaveza i u slučaju da Vlada plati dug, da li bi i to bio vid državne pomoći”, ukazao je revizor.

Po pitanju 3,34 miliona obaveza, Vlada se obavezala da će pokriti taj trošak i da će nadoknaditi štetu ukoliko do njedođe.

Zatim, nekretnine, postrojenja i oprema su iskazane u iznosu od 17,9 mi liona. Od toga se na građevinske objek-
te i zemljište odnosi 15,5 miliona.

Uvidom u listove nepokretnosti, većina nepokretnosti je svojina države Crne Gore i drugih pravnih lica, a korištenje drugih pravnih lica, odosno sve nepokretnosti prikazaneu knjigama, osim poslovne zgrade na Cetinju 374,3 hiljade koja je svojina društva i pripadajućeg zemljišta 42,8 hiljada. Društvo je u pos lovnim knjigama evidentiralo zemljište i objekte koji nisu dostupni za korištenje od strane društva piše u-izvještaju.

Ukazali su da je potrebno uraditi procjenu nepokretnosti i opreme u skldu sa međunarodnim računovodstvenim standardima 16, obzirom na to da je pos lednji put izvršena 2008. godine. MB priprema javnu nabavku za procjenu imovine.

Precijenjeni i troškovi amortizacije

Montenegro bonus je u poslovnim knjigama, na građevinskim objektima u Bijelom Polju i Lipcima, a koje nije koristio, niti im je imao pristup, godinama obračunavao amortizaciju u ukupnom iznosu od skoro 2,5 miliona. Uvidom u listove nepokretnosti, zemljište u Bijelom Polju je svojina drugog lica, kao i građevinski objekti, a u Lipcima zemljište je susvojina države i drugog pravnog lica, a na raspolaganje Vladi, a građevinski objekti svojina CG i na raspolaganje su Vladi.

Obzirom da je upisano pravo svojine na drugo pravno lice na građevinskim objektima, nameće se pitanje evidencije građevinskih objekata u poslovnim knjigama i obračun amortizacije. Za 2,49 miliona su precijenjeni troškovi amortizacije iz ranijih godina, kao i poslovni rezultat, u zavisnosti da li je bio iskazan na godišnjem nivou dobitak ili gubitak. Rezultat je trebao biti korigovan za godišnji nivo amortizacije koji je pogrešno obračunavan. Takođe, iznos poreske amortizacije je pogrešan i u PD prijavama, po godinama unazad piše u izvještaju.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *