Taksisti najavljuju protest 10. avgusta u Baru zbog 20 godina nerada nadležnih institucija

Dodajte komentar

Skupština Strukovnog sindikata taksista Crne Gore donijela je Odluku da uđe u pripremu protesta koji će se održati u Baru, i koji će podrazumijevati blokadu Jadranske magistrale u špicu ljetnje turističke sezone 10. avgusta, saopštio je predsjednik Strukovnog sindikata taksista Crne Gore Borislav Pavlović, ističući da su na ovaj korak primorani, jer “i pored molbi nadležnima 20 godina da se spriječi haos u prevozu putnika u drumskom saobraćaju oni ostaju nijemi”.

– Dvije decenije traje haos na tržištu prevoza putnika u drumskom saobraćaju, koji je izazvan hroničnim i maltene drskim, neradom nadležnih institucija zaduženih za sprovođenje zakonskih propisa u ovoj djelatnosti, koji je dobio pandemijske razmjere, koja traje mnogo duže od pandemije izazvane koronavirusom, a za posledicu ima uništavanje svih onih koji su legalno registrovani za ovu djelatnost, i stvaranje socijalnih slučajeva, a svjesno favorizovanje sive ekonomije i nelegalnog prevoza putnika, koji prema analizi Ministarstva saobraćaja i pomorstva, još iz 2019. godine, čini 60 posto, a od 2020 godine, prelazi i 70 posto od ukupnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju, posebno u auto-taxi prevozu – istakao je Pavlović.

Iako auto taksi preduzetnici Crne Gore punih 20 godina ukazuju na rapidni rast sive ekonomije, koja je prema riječima Pavlovića izazvana neradom nadležnih institucija, kako opštinskih tako i državnih, oni uporno odbijaju da primijene zakone i opštinske odluke koje regulišu ovu djelatnost.

– Posebno poglavlje u favorizovanju sive ekonomije u djelatnosti prevoza putnika u drumskom saobraćaju zauzimaju, službenici koji su nadležni za nadzor u ovoj djelatnosi iz Uprava za inspekcijske poslove, Uprava prihoda i carina kao i lokalne Komunalne inspekcije, čiji službenici svojim dugogodišnjim neradom i selektivnim primjenjivanjem zakonskih propisa, su doveli na ivicu egzistencije sve one koji legalno obavljaju djelatnost prevoza putnika u drumskom saobraćaju, a posebno auto-taxi preduzetnike, čija nelojalna konkurencija cvjeta, i nesmetano rapidno raste, podržana od nadležnih deklarativnih boraca protiv nje, posebno u ljetnoj turističkoj sezoni – naglasio je Pavlović.

Najavio je protest taksista u špicu sezone, 10. avgusta, u Baru kada je u planu blokada Jadranske magistrale.

– Kako ni u tekućoj turističikoj sezoni nažalost nema aktivnosti nadležnih organa na suzbijajnju sive ekonomije, nego je svojim nečinjenjem samo ohrabruju i tako imamo za posledicu, da se prevozom putnika u drumskom saobraćaju u Crnoj Gori, ne bavi samo onaj koji neće ili ko nema bilo kakvo vozilo, Skupština Strukovnog sindikata taksista Crne Gore, donijela je Odluku, da uđe u pripremu protesta, koji će se održati u Baru, i koji će podrazumijevati blokadu Jadranske magistrale u špicu ljetnje turističke sezone 10. avgusta 2022.godine. Na ovaj korak i ovakav vid protesta smo primorani, jer i pored molbi nadležnima 20 godina da se spriječi haos u prevozu putnika u drumskom saobraćaju, a legalno registrovani prevoznici padaju u dužničko ropstvo i gube svoja radna mjesta koja ustupaju sivoj ekonomiji – istakao je Pavlović.

On je posebno naglasio da reakcija navedenih službenika nikad nije izostala nakon njihovog obraćanja javnosti ili bilo kojoj instituciji.

– Ali na sreću lica koji ovu djelatnost obavljaju u sivoj zoni, ona je bila usmjerena sa raznim maltretiranjima, u što ne sumnjamo da će tako biti i ovaj put – zaključio je Pavlović.

Izvor: Pobjeda

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *