ToMontenegro i dalje bez IATA koda, Montenegro Airlines odbija da im da svoj

Dodajte komentar

Stečajna uprava Montenegro Airlinesa (MA) i upravni odbor ToMontenegra, nacionalnog avio-prevoznika, već godinu i po dana ne mogu da se dogovore oko preuzimanja IATA koda MA, odnosno stečajna uprava odbija da taj kod uz određene uslove prepusti. To otežava, odnosno onemogućava, ToMontenegru da pristupi Amadeus platformi, jer nacionalni avio-prevoznik ne može da ispuni potrebne uslove i jedini način da koristi baš tu platformu je da stečajna uprava M A prepusti kod.

IATA kod, koji dodjeljuje Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA), omogućava avio-kompanijama da postanu dio Amadeus Airline IT provider i GDS sistem (Global Distribution System) ca najvećim učešćem na tržištu Evrope i čini važnu podršku za preko 400 avio-kompanija. Predstavlja sistem koji sadrži podatke o redu letjenja, raspoloživosti, cijenama, povezanim uslugama, putem kojeg se mogu vršiti rezervacije i izdavati karte. IATA definiše standarde i pravni okvir kojeg se pridržavaju sve avio-kompanije koje su njene članice, što im obezbjeđuje jednostavniju međusobnu komunikaciju kroz standardizovane sisteme koji omogućavaju zajednički nastup na različitim tržištima kroz potpisivanje interlajn i kod-šerugovora. Obezbjeđivanje IATA koda kao inicijalnog koraka daje mogućnost ToMontenegru da u svom pos lovanju prati standarde i da brže i kvalitetnije uspostavlja bilateralne ugovore sa drugim IATA prevoznicima.

„Dodjelom IATA kodova Montenegro Airlinesa, ToMontenegro bi imao mogućnost da koristi Amadeus IT platformu koja uključuje i distributivni sistem, koju je ranije koristio Montenegro Airlines, a koji više nema pristup toj platfomi i takođe nema mogućnost da isti povrati bez ponovnog dobijanja AOC-a i uspostavljanja saobraćaja, uz pokrivanje svih zaostalih dugovanja koje ima prema IATA-i i Amadeusu. ToMontenegro nijeu mogućnosti da ispuni uslov o minimalnom broju putnika koji Amadeus ima za korišćenje platforme, a koji mogu da ispune samo kompanije koje prevoze više miliona putnika na godišnjem nivou i jedini način da dobije pristup toj platformi je da preuzme postojeću od Montenegro Airlinesa. Sa druge strane, postavljanje i konfiguracija tog sistema od početka bi trajala godinama i nosila visoke troškove, dok prenos postojećeg sistema štedi i vrijeme i novac“, kazali su “Danu“ iz ToMontenegra.

Ukazali su i da ukoliko njima ne budu dodijeljeni kodovi koje je prethodno koristio Montenegro Airlines, da će aplicirati za druge, nove I ATA kodove i krenuti sa postavljanjem svog IT sistema sa drugim provajderom.

Time bi investicije koje je imao Montenegro Airlines za postavljanje sistema koji je koristio, bile nepovratno izgubljene. ToMontenegro bi radio na postavljanju sistema od početka, uz značajna ulaganja novca i resursa, što će trajati mnogo duže i koštati više nego što bi bio slučaj sa prenosom sistema poručili su iz nacionalne avio-kompanije.

Stečajni upravnik MA je Saša Zejak, dok je stečajni sudija Blažo Jovanić. Njih dvojica su trenutno u pritvoru, pa ih nismo mogli kontaktirati i pitati iz kojeg razloga nisu prepustili IATA kod ToMontenegru i tako im omogući li korišćenje Amadeus sistema, koje bi im omogućili i veće prihode. To su mogli da prepuste odmah po početku obavljanja letova ToMontenegra, ali nisu uradili. Zejak je čak pričao da ca MA planira ponovo da leti.

„Sa Montenegro Airlinesom je održan sastanak na temu ustupanja kodova koji je inicirao ToMontenegro, ali do dogovora nije došlo“, naveli su iz ToMontenegra.

Zejak i Jovanić su u pritvoru zbog sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

Sve moglo da se završi prošle godine

I pored činjenice da ToMontenegro nije pravni nasljednik Montenegro Airlinesa, postoji pravni način da se kod koji je do svog odlaska u stečaj koristio Montenegro Airlines, dodijeli ToMontenegru. Sam kod je vlasništvo isključivo IATA-e i samo IATA ima pravo njegove dodjele prevoziocu koji ispunjava uslove, kazali su iz ToMontenegra.

Shodno internacionalnim računovodstvenim standardima, kod nema vrijednost i ne može se prodati. Da bi ToMontenegro preuzeo kod koji je koristio Montenegro Airlines prije završetka stečajnog postupka, neophodno je trojno potpisivanje ugovora između IATA-e, Montenegro Airlinesa i ToMontenegra, dakle, saglasnost pravnog zastupnika, u ovom slučaju stečajnog upravnika MA. Shodno gore navedenim uslovima, MA, dakle, više ne zadovoljava potrebne uslove za dobijanje ovog koda rekli su iz ToMontenegra.

Istakli su da je ovo moglo da bude završeno u bilo kojen momentu tokom prošle godine.

Izvor: Dan

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *