Skupoća i konkurencija prazne Crnu Goru u jeku sezone

Dodajte komentar
Foto: TO Budva

U špicu sezone popunjenost većine crnogorskih plaža je kao u predsezoni.

U odnosu na prošlu godinu manje je oko 30% gostiju u privatnom i oko sedam u hotelskom smještaju.

– Visoke cijene, loš kvalitet, niskoplatežni turisti – nema iznenađenja zbog ovakvog stanja stvari – kaže profesor turizma Rade Ratković za Radio Slobodna Evropa (RSE).

I Milica iz jedne receptivne turističke agencije iz Podgorice, koja bilježi pad upita, saglasna je da država nema adekvatnu strategiju u privlačenju gostiju.

– Nasumice se biraju tržišta. I dalje smo neka vrsta masovnog turizma a cijene su kao da smo najelitnija destinacija. Zapravo, za elitni turizam smo spremili cijene, a loš nivo usluge zadržali – navodi Milica za RSE.

S druge strane Jelena Kaluđerović iz Budvanske rivjere očekuje da će se u narednim danima trend pada gostiju u odnosu na prethodnu godinu zaustaviti.

– Poslednje dvije godine pokazale su da se situacija može mijenjati iz dana u dan i da ima turista koji koriste “last minute” rezervacije – kaže Kaluđerović za RSE.

Nema Rusa, Ukrajinaca, aviona, sezonskih radnika…

Crna Gora nije uspjela da nadomjesti sa drugih tržišta odsustvo ukrajinskih i ruskih gostiju, koji su izostali kao posledica ruske agresije na Ukrajinu.

Rusima su, između ostalog zabranjeni i direktni letovi kao dio sankcija zbog agresije, a preko 8.000 Ukrajinaca, koji borave u Crnoj Gori imaju status izbjeglice.

Prošle godine su Rusi i Ukrajinci činili oko 16% crnogorskih gostiju. Gosti iz Srbije činili su oko 28%, iz Bosne 14 a iz Kosova sedam…

Uz to pojačana je i konkurencija, od Hrvatske, Grčke, Turske, Albanije, Italije …

Mnoge zemlje koje su prošlu sezonu dočekale sa restriktivnim mjerama zbog pandemije ovog ljeta su otvorile granice.

Prošle godine Crna Gora bila jedna od rijetkih otvorenih zemalja u kojoj turistima nisu traženi dokazi o vakcinaciji ili negativnom testu na koronu, a uz to im se na odlasku nudio besplatan PCR test.