Ministar poljoprivrede ne vjeruje da će nas zadesiti velika ekonomska kriza

Dodajte komentar
Foto: Vlada CG

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković kazao je da nije baš toliki pesimista da će velika ekonomska kriza zadesiti Crnu Goru.

On je u parlamentu, između ostalog, saopštio da je inflacija u Crnoj Gori 13.5 odsto što, kako je rekao, nije preveliko u odnosu na ono što se desilo stabilnim ekonomijama zemalja Evropske unije (EU).

To što nijesmo imali izvoz aluminijuma, kaže Joković, zamijenili smo izvozom električne energije koju bi trošio KAP za potrebe proizvodnje.

“Dakle, ove godine do sada je dobitak EPCG 44 miliona eura, samo zato što su na berzi prodavali struju”, pojasnio je Joković.

Podsjeća da usljed smanjenja akciza Crna Gora danas ima najmanju cijenu naftnih derivata.

Kaže i kako cijene osnovnih životnih namirnica, žitarica i naftnih derivata padaju, te da mnogi više pričaju o nadolazećoj ekonomskoj krizi na jesen nego što nas očekuje: “Znamo da je to izazvano u velikoj mjeri invazijom Rusije na Ukrajinu”.

Hoteli popunjeni bolje nego ijedne godine

Govoreći o turističkoj sezoni, Joković kaže da su hoteli popunjeni “možda bolje nego ijedne godine”.

“Problem je privatni smještaj. Ne možemo nadoknaditi 20 odsto tržišta iz Ukrajine i Rusije”, pojasnio je Joković.

Podsjeća da su cijene struje ostale neprominjenje, grijanje i pelet će biti najjeftiniji u regionu, dok Crna Gora nema nestašicu osnovnih životnih namirnica.

Podsjeća na nedavnu posjetu Srbiji koja je rezultirala dogovorom da će Crna Gora imati prioritet u nabavci osnovnih životnih namirnica.

“Crna Gora neće doživjeti kolaps. Cijene osnovnih životnih namirnica na berzi i nafte idu naniže. Što će biti na jesen, to ćemo vidjeti. Činimo što je moguće”, rekao je Joković.

Ekonomska situacija ozbiljna, ali ne dramatična

Smatra da je stvarna ekonomska situacija ozbiljna, ali da nije dramatična i da ne može tako biti.

Robne rezerve, kako je rekao, Crna Gora nije trebalo ni da ukida: “Sve je to devastirano, sve i da nam neko džabe sve da, nemamo to gdje skladištiti, osim u trgovinskim lancima. Sa njima bi možda trebalo napraviti aranžman da se tako odradi, ako se kriza nastavi”.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *