Milioni zaposlenih Evropljana ne mogu ni sedam dana na odmor

Dodajte komentar

Više od 38 miliona zaposlenih građana Evrope ne može sebi priuštiti ni sedam dana odmora, pokazalo je istraživanje Evropske konfederacije sindikata.

Rastući troškovi života povećavaju pritisak na zaposlene među kojima kontinuirano raste broj onih koji prijavljuju da sve teže sastavljaju kraj s krajem i ne mogu da priušte ni odmor od sedam dana, navodi su u rezultatima istraživanja koje prenosi portal Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost”.

Udio stanovništva koji iz finansijskih razloga sebi nije mogao priuštiti odmor porastao je od 2019. u više od polovine zemalja članica Evropske unije, dok se broj zaposlenih koji to nisu mogli porastao u 11 zemalja.

Najviše radnika koji ne mogu da “pobjegnu” od posla je u Italiji – osam miliona, zatim u Španiji – 4,6 miliona, Francuskoj – 4,1 miliona, Rumuniji – 3,9 miliona i Grčkoj – 1,6 miliona.

Sumorna statistika

Stav Evropske konfederacije sindikata je da se ova sumorna statistika poklapa sa porastom profita evropskih kompanija, što znači da su rukovodioci i akcionari prisvajali više novca na štetu radnika.

Istraživanje je zasnovano na analizi koju je Evropski sindikalni institut uradio koristeći “mikropodatke” Eurostata (biro za statistiku EU) koji nisu javno dostupni.

Iz Evropske konfederacije sindikata ocjenjuju da je “velika vjerovatnoća da će siromaštvo na odmoru postati još gore zbog rasta troškova života i inflacije”. Zato najveća evropska sindikalna centrala naglašava potrebu da radnici širom Evrope ovog ljeta dobiju pristojno povećanje plata.

Godišnji odmor ne bi trebao biti luksuz

Komentarišući nalaze istraživanja, zamjenica generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata, Esther Lynch je rekla da je milionima zaposlenih teško zbog činjenice da ne mogu sebi priuštiti godišnji odmor sa svojim porodicama.

“Godišnji odmor ne bi trebao biti luksuz, već važan dio brige o zdravlju radnika, koji nije ostvariv za mnoge ljude koji se bore da obezbjede hranu i plate stanarine. Istovremeno, život je plaža za gazde koji su iskoristili pandemiju da u džep sklone još više profita koji im obezbjeđuje njihova radna snaga. Rastuća nejednakost u korištenju odmora pokazuje da evropska ekonomija ne radi u interesu zaposlenih ljudi”, ocijenila je Lynch.

Evropska konfederacija sindikata smatra da je na EU i nacionalnim vladama odgovornost zaštite i jačanja kolektivnog pregovaranja jer je to najbolji način da zaposleni dobiju svoj pravičan udio kako bi mogli uživati u životu umjesto što bukvalno preživljavaju.

“Bez pravičnog povećanja plata, poslodavci i političari će se nakon povratka sa svojih ljetnih odmora na jesen suočiti sa ozbiljnim nezadovoljstvom radnika”, zaključila je Lynch.

Izvor: Aljazeera Balkan

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *