Novi rekordni nivo: Inflacija 13,5 odsto, premašene i prognoze CBCG

Dodajte komentar

Potrošačke cijene u junu ove godine u odnosu na isti mjesec 2021, u prosjeku su više za 13,5 odsto, pokazuju novi preliminarni podaci Uprave za statistiku – Monstata. To predstavlja novu rekordnu vrijednost od 2007. godine, odnosno sredine 2008. od kada državna agencija za statistiku objavljuje Indeks potrošačkih cijena kao međunarodno uporediva mjera inflacije.

Za isti period, harmonizovani indeks potrošačkih cijena – koji se odnosi na finalnu potrošnju cjelokupnog stanovništva jedne zemlje i predstavlja uporedivu mjeru inflacije sa zemljama Evropske unije – bio je čak 11,9 odsto. Dosadašnje prognoze Centralne banke Crne Gore ukazivale su da će se inflacija do 12 odsto na godišnjem nivou. Ovo je ujedno treći mjesec da je u zemlji registrovana takozvana galopirajuća inflacija, odnosno dvocifreni rast potrošačkih cijena na godišnjem nivou.

Naime, Monstat je prvi Indeks potrošačkih cijena kao međunarodno uporedivu mjeru inflacije objavio u julu 2008. godine. Prema podacima CBCG, tada je godišnja stopa inflacije na kraju 2007. bila 7,7 odsto, a na kraju 2008. godine 6,9 odsto.

Prema novim podacima, od juna prošle do istog mjeseca ove godine najdrastičniji je rast cijena registrovan je za čvrsta goriva 45,1 odsto, zatim ulja 36,8, te goriva 33,8 odsto. Istovremeno, hljeb i žitarice skuplji su 32,9 osto, povrće 29,5, zatim mlijeko i jaja 25,8 odsto, usluge održavanja stanova 23,6, a slatkiši i med 20,2 osto.

Značajan rast imale su i cijene usluga smještaja (14,9 odsto), mesa (14,6), drumski prevoz (13,4) i voće (13 odsto). Istovremeno, najviše su pale cijene snabdijevanja vodom 7,5 odsto, turističkih paket-aranžmana pet odsto, kanalizacije 4,8, i audio-video opreme 4,5 odsto.

Nakon dva mjeseca pada, inflacija na mjesečnom nivou ponovo je u porastu.

“Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u junu u odnosu na maj u prosjeku su više za 1,8 odsto. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: čvrstih goriva, mlijeka, sira i jaja, smještaja, te ulja i masti”, precizira se u izvještaju o rastu potrošačkih cijena.

Rezultati ukazuju da su najveći rast na mjesečnom nivou imale cijene u restoranima i hotelima (7,6 odsto), stanovanja, vode i struje (4,4), alkoholnih pića i cigareta, namještaja, opreme za domaćinstvo i zdravstvenih usluga (po dva osto), dok je pad 1,8 odsto registrovan za cijene odjeće i obuće.

Potrošačke cijene u prvih pola godine u poređenju sa istim periodom 2021, u prosjeku su više čak 9,8 odsto.

Bankar.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *