Prvi put u dvije decenije euro pao ispod dolara, a padaće i dalje

Dodajte komentar

Pad eura ispod dolara po prvi put u dvije decenije stavlja ga na kurs za jednu od najgorih godina u njegovoj istoriji, posebno ako šok cijena energije izazvan ruskom agresijom na Ukrajinu odvede evropski blok u produženu ekonomsku krizu.

Jedinstvena valuta EU se danima kretala na ivici pariteta u odnosu na dolar, da bi sinoć konačno probila taj nivo. Njegov pad od 11,8 odsto od početka godine gotovo je jednak gubicima uočenim u 2015, godini kada je Evropska centralna banka pokrenula ogroman podsticaj.

Preokret od srijede mogao bi otvoriti vrata za pomak da jedan euro iznosi 0,96 dolara, predviđaju analitičari, a neki očekuju pad na 0,90 dolara ako isporuke gasa budu još više poremećene.

Ovi potezi su doveli ECB u problem. Očekuje se da će sljedeće sedmice povisiti kamatne stope po prvi put od 2011. kako bi se suzbila inflacija koja iznosi rekordnih 8,6 odsto.

Slabost valute pogoršava taj problem inflacije. Ipak, ECB ne može rizikovati agresivno pooštravanje politike iz straha da će ekonomski rast dovesti u rikverc.

“Vidimo prostor za pomak sve do 0,97 dolara, a možda čak i 0,95 dolara”, rekao je Olivier Konzeoue, direktor tima za valute u upravljanju imovinom UBP, ističući implikacije energetske krize na evropsku ekonomiju.

“U suštini, znamo da je sve u vezi sa Rusijom”, dodao je.

Najnoviji pad eura uslijedio je nakon što je protok gasa kroz ruski gasovod Sjeverni tok 1 zatvoren na 10 dana zbog održavanja. Ali ako Moskva produži zatvaranje, Njemačka koja je već u drugoj fazi troslojnog plana za hitne slučajeve gasa mogla bi biti primorana da racionalizira gorivo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *