Novi pad Wall Streeta drugi dan za redom

Dodajte komentar

Berzanski indeksi na Wall Streetu pali su i u utorak, drugi dan za redom, jer na tržištu vlada nesigurnost uoči izvještaja o inflaciji u SAD-u i početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones oslabio je 192 boda ili 0,62 odsto, na 30.981 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,92 odsto, na 3.818 bodova, a Nasdaq indeks 0,95 odsto, na 11.264 boda.

Cijelo vrijeme indeksi su se kretali na ivici pozitivnog i negativnog područja da bi pred sam kraj trgovanja skliznuli dublje u negativno.

Ulagači su oprezni i ne žele da rizikuju uoči izvještaja o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje će danas biti objavljeno i koje bi moglo znatno da utiču na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u junu inflacija dodatno ubrzala s 8,6 odsto, koliko je iznosila u maju, na 8,8 odsto na godišnjem nivou. Bio bi to novi najviši nivo inflacije u više od 40 godina, što je najviše posljedica rasta cijena energenata i poremećaja u lancima nabavke.

Direktor u firmi Simplify ETFs Paul Kim, procjenjuje da se inflacija u junu primakla nivou od 9 odsto, „a s tako visokom inflacijom Fedu je samo jedno na umu”. U nastojanju da suzbije inflaciju, američka centralna banka povećala je u junu ključne kamatne stope za 0,75 odstotnih bodova, a očekuje se da će to učiniti i u julu.

Zbog toga se rast ekonomije usporava, a pitanje je samo hoće li Fed uspjeti da „mekano“ prizemlji ekonomiju ili ga gurne u recesiju.

„Investitori čekaju da vide kakva je situacija s inflacijom i zaradama kompanija. Već nekoliko mjeseci tržište je nestabilno zbog straha od inflacije i recesije. Investitori su vrlo zbunjeni i ne žele da rizikuju”, kaže Brent Schutte, direktor u Northwestern Mutual Wealth Management Company.

Ulagači su oprezni i zbog toga što ove sedmice počinje sezona objava kvartalnih financijskih izvještaja kompanija.

U četvrtak i petak rezultate ostvarene u drugom tromjesečju objaviće velike američke banke, a prije toga nekoliko kompanija, kao što su PepsiCo i Delta Air Line.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa ostvarile rast zarada za 5,7 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što bi bio znatno manji rast nego u prethodnim tromjesečjima.

Osim rezultata, ulagači će pažljivo analizirati i poruke kompanija o očekivanjima, s obzirom na rast kamatnih stopa, visoku inflaciju, usporavanje rasta ekonomije i poremećaje u lancima nabavke.

A na evropskim berzama su cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 odsto, na 7.209 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,57 odsto, na 12.905 bodova, a pariški CAC 0,80 odsto, na 6.044 boda.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *