MMF: Ekonomija SAD usporava, lična potrošnja posustaje

Dodajte komentar

Američka ekonomija porašće ove godine 2,3 odsto, slabije nego što se očekivalo, procijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF), istakavši da novi podaci signaliziraju posustajanje lične potrošnje. Krajem juna MMF je procijenio da će najveća svjetska privreda ove godine porasti 2,9 odsto.

Naredne godine rast bi trebalo naglo da usporiti, na samo 1 odsto, prognoziraju, snizivši dosadašnju procjenu za 0,7 postotnih bodova.

Međunarodni zajmodavac snizio je prognoze nakon što su američki podaci za prvo tromjesečje pokazali pad aktivnosti za 0,4 odsto na kvartalnom nivou i slabu osobnu potrošnju u maju.

Upozorili su istovremeno na izazove koje donosi visoka inflacija i nastojanja centralne banke da je obuzda snažnim podizanjem kamatnih stopa.

Rast cijena široke palete proizvoda “predstavlja sistemski rizik za Sjedinjene Države i za svjetsku ekonomiju”, zaključili su izvršni direktori MMF-a u juče objavljenom izvještaju.

“Prioritet politike vlade SAD sada mora biti hitno i efikasno kočenje rasta plata i cijena, ali tako da se ne izazove nagli pad aktivnosti. Biće to težak zadatak”, upozorili su.

Strožija monetarna politika trebalo bi da spusti stopu inflacije do zadnjeg kvartala iduće godine na 1,9 odsto, sa 6,6 odsto u zadnja tri ovogodišnja mjeseca, procjenjuje MMF. To će dodatno usporiti rast, ali SAD bi trebalo da izbjegne recesiju.

Ali, više kamatne stope i smanjena državna potrošnja svešće rast lične potrošnje “otprilike na nulu početkom iduće godine”, što će ublažiti probleme u nabkama, istakao je na blogu Andrew Hodge, ekonomista MMF-ovog sektora za zapadnu hemisferu.

“Posustajanje potražnje podići će do druge polovine iduće godine stopu nezaposlenosti na nivo od oko pet odsto, što bi trebalo da smanji plate”, drži Hodge.

MMF sugeriše Vašingtonu da usvoji socijalne i mjere zaštite od klimatskih promjena, koje je skicirao predsjednik Džo Bajden, budući da bi to podstaklo aktiviranje građana na tržištu rada, ublažilo inflaciju i utrlo put tranziciji na ekonomiju sa niskom emisijom uglendioksida.

“Direktori su preporučili i da se ukinu trgovinska ograničenja i smanje carine iz proteklih pet godina”, stoji u izvještaju MMF-a.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *