Lučić: M:tel za 15 godina investirao 400 miliona eura, prihodi kontinuirano rastu

Dodajte komentar

Kompanija M:tel investiralaje 400 miliona eura za 15 godina poslovanja u Crnoj Gori, tokom kojih smo postali lideri u mobilnoj telefoniji i multimediji, saopštio je u intervjuu Pobjedi generalni direktor Telekoma Srbija i predsjednik Odbora direktora M:tela Vladimir Lučić.

Telekom Srbija većinski je vlasnik M:tela sa 51 odsto akcija, dok je Lučić kao dugogodišnji direktor od M:tela napravio najznačajnijeg igrača na crnogorskom tržištu telekomunikacija. U razgovoru koji smo vodili povodom 15 godina poslovanja kompanije, Lučić je kazao da im prihodi konstantno rastu, te da vjeruje da će ove godine preći 80 miliona eura.

Želja mi je da M:tel postane prvi i u segmentu fiksnog interneta. Blizu smo tog cilja i ubijeđen sam da ćemo ga i ostvariti istakao je Lučić.

Najveći uspjesi

Na pitanje šta izdvaja kao najveće uspjehe M:tela u prethodnih 15 godina, Lučić je odgovorio da se rijetko može naći primjer u svijetu da je treći operator na već zasićenom tržištu u oštroj konkurenciji uspio doći do pozicije broj jedan.

„To zahtijeva velike investicije na samom početku, jer ako hoćete da budete prvi u mobilnoj telefoniji morate imati pokrivanje kao i drugi konkurenti. Takođe, to je bio slučaj i u fiksnoj telefoniji gdje kao veliki uspjeh smatram izgradnju fantastične optičke infrastrukture do naših korisnika, čime smo Crnu Goru uveli u rang najrazvijenijih zemalja. Naš najveći uspjeh su naši zaposleni, kojih je sada preko 500 u M:tel porodici. Oni jesu naša najveća snaga“, rekao je Lučić, ističući da je ponosan što i za vrijeme korone nijesu smanjivali broj radnika, niti plate.

Kompanija je od 2007. godine investirala 400 miliona eura, od čega su direktne strane investicije, odnosno ulaganje Telekoma Srbija i Telekoma Srpske 147 miliona.

„Ostatak je M:tel investirao iz sopstvenih prihoda. Investirali smo prije svega u jaku mobilnu mrežu, odličnu optičku infrastrukturu, akvizicije malih kablovskih operatora i digitalne servise. U narednom periodu ćemo staviti fokus na razvoj 5G mreže, kao i razvoj digitalnih servisa“, ukazao je Lučić, koji očekuje da M:tel ove godine premaši 80 miliona eura prihoda.

„Prihodi nam kontinuirano rastu i sa 74 miliona eura u 2020. godini imali smo prihod od 78,4 miliona u 2021. Potpuno sam siguran da ćemo ove godine preći cifru od 80 miliona“, optimističan je Lučić.

Govoreći o planovima i kako vidi M:tel u narednih pet godina, Lučić je kazao da imaju velike ambicije u razvoju čitave grupe, pa i samog M:tela.

„Želimo od naše grupe da stvorimo jakog svjetskog igrača u segmentu digitalnih servisa. Dakle, razvojem optičkog interneta, 5G mreže i digitalnih servisa želimo da budemo nosioci digitalne četvrte industrijske revolucije koja dolazi. Moram napomenuti da mi kao grupa, a samim tim i M:tel, imamo strateško partnerstvo sa Vodafonom. Vodafon je najveći svjetski operator i saradnja sa njima će nam omogućiti mnogo bolje cijene opreme, kao i ubrzani razvoj digitalnih servisa baziranih na 5G“, naveo je Lučić, dodajući da je Vodafon najbrže rastuća 5G mreža u svijetu, te da je njihovo iskustvo u ovom domenu veliko.

Svjetski igrači

Nakon što je više od 20 godina proveo na direktorskim pozicijama u Telekomu Srbija, Lučić je krajem 2020. izabran za generalnog direktora te kompanije. Od tada je ostvario značajne saradnje sa velikim svjetskim kompanijama i kre nuo u širenje na druga tržišta, a na pitanje šta je naredni cilj odgovara cilj je da postanemo svjetski telekomunikacioni igrači.

„Našu mobilnu mrežu ćemo proširiti na tržišta Njemačke, Švajcarske, SAD i Kanade. Preko našeg fonda za finansiranje start-up ideja razvićemo nove aplikacije koje ćemo prodavati u čitavom svijetu. Bavimo se i razvojem sopstvenog sadržaja i već sada prodajemo serije na pet kontinenata. Neke od naših serija kao što su ,,Besa i ,,Dug moru” snimane su u Crnoj Gori“,zaključio je Lučić.

Kritikuju nas glavni konkurenti, ali neće uspjeti

Komentarišući to što je opozicija u Srbiji prethodno kritikovala način na koji je rukovodio M:telom, tvrdeći da je zaduživao kompaniju, fingirao izvještaje i imao sumnjive isplate, Lučić je kazao da je riječ o krajnje neutemeljenim i zlonamjernim navodima.

„Kao što ste mogli pratiti, svi napadi na našu kompaniju dolaze od našeg glavnog konkurenta u Srbiji u kablovskom tržištu. Od trenutka kada smo krenuli u intenzivan rast i razvoj, od tada naš glavni konkurent, zloupotrebljavajući svoje medije, kreće u agresivnu kampanju protiv nas. Takođe, ulažu milione eura u međunarodnu kampanju protiv nas sa ciljem da nas diskredituju. To im neće uspjeti“, poručio je Lučić.

On je istakao da je Telekom Srbija grupa sve postigla sopstvenim ulaganjem i razvojem, te da su za 25 godina uložili preko šest milijardi eura u razvoj i akvizicije.

„Ovako impresivan podatak je glavni razlog zašto smo lideri u uslugama u regionu, a istovremeno i medijski lideri kroz naš sportski kanal Arenu. Naši rezultati najbolje pokazuju koliko su neutemeljene bilo kakve prozivke na ovaj račun. Velika mi je čast što sam 21 godinu direktor u Telekom Srbija grupi. Mogu da kažem da sam učestvovao u svim bitnim razvojnim projektima naše grupe. Projekat M:tela mi je jedan od najdražih i on treba da postane primjer kako se mogu ostvariti, i na izgled nemogući, ciljevi ako se snažno vjeruje, ima jasna strategija i odličan tim“, naveo je Lučić.

Vještačka inteligencija i robotizacija budućnost

Na pitanje kako vidi budućnost telekomunikacija, Lučić je odgovorio da će u sljedećih 15 do 20 godina doći do velikih promjena u našim životima.

„Nosioci tih promjena biće razvoj vještačke inteligencije, razne vrste senzora, robotizacija poslovnih procesa, virtuelna realnost, primjena nano robota u medicini. Ono što je za nas kao telekomunikacione operatore bitno je što će većina tih novih servisa zahtijevati kvalitetan fiksni i mobilni internet. Dakle, internet će biti veliki prihod za operatore, ali ne i dovoljan smatra Lučić i dodaje da operatori moraju naći način da uđu u razvoj digitalnih servisa i aplikacija, i tu uzmu dio prihoda.

„Broj infrastrukturnih operatora će se smanjivati po zemljama, a servisnih povećavati. Strategija naše grupe, čiji sam tvorac, je upravo u ovom smjeru i mislim da ćemo je dobro iskoristiti. Na kraju krajeva, ovaj intervju dajemo povodom 15 godina postojanja M:tela. Kada bude 30 godina M:tela, vidjećemo da li sam bio u pravu“, naveo je Lučić.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *