Damjanović najavio: Država će od švercovanih cigareta zaraditi do 20 miliona

Dodajte komentar

Ukupna vrijednost oduzetih cigareta iz Slobodne zone Luke Bar je 60 miliona eura ili 150.000 paketa koji su izmješteni na sigurnu lokaciju da bi se zaustavila dugogodišnja pljačka, saopštio je aktuelni ministar finansija mr Aleksandar Damjanović.

On je podsjetio da je odmah nakon sprovedene akcije kazao da su cigarete oduzete u skladu sa zakonom i da će država pokušati da ih izmjesti sa carinskog područja na transparentan način i pomoću specijalnog zakona koji je u izradi.

“Napravili smo model nacrta zakona koji će, nadam se vrlo brzo, ići prema vladi i još brže prema parlamentu. Ukoliko u parlamenu bude dobre dinamike i ukoliko iz političkih razloga on bude funkcionalan u narednom periodu, volio bih da dođe red i na raspravu. O daljim koracima ovog projekta ne bih pričao, jer konačna rješenja još nijesu zaokružena”, saopštio je Damjanović.

Kako ističe ministar, radi se na tome da prvobitni vlasnici – ukoliko žele da cigarete koje su sada u vlasništvu države – uz naknadu ih izmjeste van carinskog područja u određenom roku ili će se te iste cigarete dati na javnu licitaciju. Njegova procjena je da država na taj način može transparentno i vrlo legalno sa zakonskom podlogom ostvariti prihod od 15 do 20 miliona eura.

Kazao je i da postoje razgovori sa međunarodnim partnerima, te da postoje podijeljena mišljenja, ali je sigurno da “Crna Gora neće ništa uraditi da nekim dampingom napravi neke probleme na tržištu ili ugrozi interese svih onih na legitimnom tržištu, kao ni da poremeti odnos s međunarodnim partnerima”.

“U svakom slučaju parlament će dati poslednju riječ o tome i da sa međunarodnim partnerima nađemo model da Crna Gora kompenzuje sve ovo prethodno vrijeme šverca, da ostvarimo dobit i da se konačno jednom za svagda prekine s tom praksom”, dodao je Damjanović.

Zapljena više od 145 hiljada paketa cigareta u Luci Bar sredinom maja ove godine bila je za 50 posto veća u odnosu na sve prethodne u poslednjih pet godina u Crnoj Gori. To je ranije potvrdio i ministar bez portfelja Zoran Miljanić, zadužen za politiku u oblasti borbe protiv korupcije. Miljanić je tada istakao da se tim činom pokazala nesumnjiva politička volja aktuelne vlade da se izbori s kriminalom i korupcijom u Crnoj Gori.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *