Cijene nafte potonule za dan, bliži li se recesija?

Dodajte komentar

Cijene nafte porasle su u srijedu ujutru (CET) za više od dva odsto nakon što su u utorak naglo pale zbog rastuće zabrinutosti investitora za recesiju u SAD, koja bi mogla da prouzrokuje pad potražnje za naftom. Cijena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) pala je u utorak za više od 10 odsto – na 99,50 dolara za barel.

Sjevernomorska nafta Brent takođe je u utorak izgubila više od 10 odsto cijene, dostižući najniži nivo od kraja aprila – 101,10 dolara za barel. Nafta WTI posljednji put je koštala manje od 100 dolara za barel 11. maja, prenosi CNN. Benzin na pumpama u Americi takođe je pojeftinio, a njegova prosječna cijena je 4,8 dolara za galon.

Sve veći strah od recesije glavni je pokretač najnovijeg pada cijena naftnih fjučersa, ocjenjuju analitičari. Do nedavno, investitori su vjerovali da tržišne sile drže cijenu nafte visoko, a sada postoji veliki rizik od pada cijena u vezi sa rizikom od recesije, koji raste posljednjih sedmica.

Nafta Brent koštala je 8. juna 123,58 dolara za barel, a nafta WTI 121,11 dolara. Nakon tog vrhunca pokazalo se da je su potrošačke cijene dostigle maksimalne vrijednosti za posljednje četiri decenije, zbog čega su američke Federalne rezerve povećale kamatne stope za 0,75 odsto kako bi obuzdale dalji rast cijena. To je podstaklo očekivanja da će agresivni potezi centralne banke ohladiti ekonomiju i dovesti do gubitka radnih mjesta.

Analitičari ističu da ništa ne ubija potražnju za naftom kao recesija, koja smanjuje ekonomsku aktivnost u cjelini. Manji broj zaposlenih znači i manje vožnji do posla i drugih destinacija, a to rezultira padom potražnje za naftom.

Prethodni put kada je benzin u SAD bio preskup bilo je tokom krize u julu 2008. godine. U narednih pet mjeseci tri miliona Amerikanaca ostalo je bez posla, a cijena benzina pala je za 60 odsto – na 1,62 dolara za galon.

Cijene nafte u srijedu ujutru djelimično su nadoknadile gubitke od utorka. Cijena nafte Brent porasla je na više od 105 dolara za barel, a cijena nafte WTI na više od 101 dolar po barelu, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, Oil Price.

 

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *