Telekomu međunarodna medalja za eTrust usluge povjerenja

Dodajte komentar

eTrust platforma za usluge povjerenja Crnogorskog Telekoma – prvo i jedino potpuno digitalno rješenje za elektronski potpis, pečat, vremenski pečat i verifikaciju u Crnoj Gori – osvojila je priznanje CATA Award na takmičenju Deutsche Telekoma (DT). Platformi eTrust Crnogorskog Telekoma je na Global Security konferenciji DT-a dodijeljena medalja za drugo mjesto u konkurenciji 22 projekta iz cijele Deutsche Telekom Grupe.

Žiri sastavljen od predstavnika svih poslovnih sektora Deutsche Telekoma – od IT bezbjednosti, preko finansija, do ljudskih resursa i pravnog sektora – projekte je ocjenjivao imajući u vidu aspekte inovacija, vrijednosti koju donose korisnicima, digitalizacije i efikasnosti, međunarodne saradnje unutar DT Grupe, i održivosti projekata.

„Crnogorski Telekom je u oktobru prošle godine odlučio da se aktivira na polju usluga  povjerenja i postao jedini telekomunikacioni operator u zemlji registrovan kao kvalifikovani pružalac elektronskih usluga povjerenja, u skladu sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu. To znači da Telekom, kao posrednik, garantuje identitet potpisnika i integritet dokumenata sa elektronskim potpisom i pečatom.

Da bi to bilo moguće, Telekom je implementirao eTrust platformu koja je bazirana na modernoj tehnologiji i svim nacionalnim i međunarodnim standardima sigurnosti i ono što je bitno je da kroz servise elektronskog potpisa, elektronskog pečata, vremenskog pečeta, kao i verifkacije validnosti elektronskih dokumenata, omogućimo sve ovo na jednom mjestu“, kazala je Tanja Bokan, rukovodilac Odjeljenja za digitalnu transformaciju u Telekomu.

Riječ je o platformi koja vodi društvo u pravcu digitalizacije, i čije je korišćenje lako i intuitivno preko svih uređaja – sa računara, mobilnog telefona, tableta.

Elektronske usluge povjerenja omogućavaju visok nivo pouzdanosti razmjene i obrade podataka u elektronskom obliku, garantuju sigurnost podataka i povjerljivost u digitalnom svijetu, i imaju vrijednost dokaza budući da elektronski potpis i pečat imaju istu pravnu težinu kao svojeručni potpis i pečat u papirnom obliku.

„O kvalitetu Telekomovih digitalnih servisa i usluga dovoljno govori činjenica da smo zaslužili drugo mjesto u veoma jakoj međunarodnoj konkurenciji, a istovremeno smo pokazali da digitalizacija ne poznaje granice i da naša kompanija može da ponudi rješenja čiji se standardi i kvalitet prepoznaju i na mnogo većim tržištima. Telekom se već istakao kao lider u procesu digitalizacije u zemlji, i sada nam ostaje da opravdamo priznanja koja u toj oblasti dobijamo“, zaključuje Bokan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *