Kraj brutalne nedjelje za kripto – prekid trgovanja i spasavanje

Dodajte komentar

Slom na tržištima kriptovaluta produbio se ove nedjelje, pošto su se glavni igrači borili sa likvidacijama, zamrzavanjem povlačenja sredstava, obustavom trgovanja – i, barem u jednom slučaju, intervencijom spasavanja.

Kripto-broker Voyager Digital u petak je objavio obustavu trgovanja, depozita i povlačenja, dok je BlockFi, veliki zajmodavac digitalnih sredstava, dobio podršku berze FTX US sa mogućnošću da bude i kupljen. Obije kompanije su narušene nevoljama Three Arrows Capitala, kripto-hedž fonda kojem je ove nedjelje sud na Britanskim Djevičanskim ostrvima naložio likvidaciju i koji je u Njujorku podnio zahtjev za zaštitu od bankrota u skladu sa Poglavljem 15 američke regulative.

U međuvremenu, kripto-tržišta su oslabila, što je samo dodatno doprinijelo padu koji je izbrisao oko dva biliona dolara tržišne vrijednosti i ostavio učesnike na tržištu da uznemireno dočekaju dugi vikend uoči Dana nezavisnosti (Četvrti jul).

“Počeo sam da mislim da su domine prestale da padaju sredinom juna”, rekao je Aaron Brown, kripto investitor i dio Bloomberg Opinion tima. “Sumnjam da će do utorka ujutro biti još loših vijesti, iako ne bih davao konkretna predviđanja.”

Veliki dio nedavnih problema sa likvidnošću u industriji potiče od problema u kompaniji Three Arrows, koja je pretrpjela značajne gubitke nakon velikih “bullish” ulaganja na sve, od bitcoina do lune, dijela ekosistema Terra čija je implozija u maju izazvala veliki grč na tržištu. Osnovan 2012. od strane Zhua Sua i Kylea Daviesa, bivših trgovaca Credit Suissea, Three Arrows je postao simbol ekscesa industrije tokom prošlogodišnjeg rasta, stvorivši polugu (engl. leverage) koja se pokazala destruktivnom kada se stanje na tržištu preokrenulo.

Puni obim njihovog uticaja na industriju sada počinje da se dolazi do izražaja: Blockchain.com i Deribit, mjenjačnice kripto-derivata, ove nedjelje su potvrdili da su među povjeriocima koji su tražili likvidaciju Three Arrowsa. Portparol Blockchain.coma rekao je da je on takođe uključen u tekuće istrage aktivnosti kompanije Three Arrows, koju je centralna banka Singapura ukorila zbog lažnih informacija.

“Kripto je industrija u nastajanju, ali se razvila intenzivna konkurencija među pružaocima usluga koji se bore za biznis”, rekao je Alex Felix, izvršni partner u CoinFundu.

Kyle Samani, suosnivač i upravljački partner Multicoin Capitala, rekao je da postoji potreba za odgovarajućim propisima i transparentnošću i da bi se industrija trebalo udružiti kako bi zaštitila kupce.

Izvršni direktor Voyagera Stephen Ehrlich rekao je da je potrebno dodatno vrijeme da se istraže strateške alternative, čemu teži i Celsius mreža, koja je takođe zaustavila povlačenje sredstava. Sam Bankman-Fried, koji je djelovao kao zajmodavac posljednje instance za industriju, ranije je odbio zahtjev za spasavanje od strane Celsiusa, rekao je obavešteni izvor.

“Ovo je bila izuzetno teška odluka, ali vjerujemo da je ispravna imajući u vidu trenutne tržišne uslove”, rekao je Ehrlih.

Voyager je, nakon vijesti od petka, pao za čak 43 odsto na trgovanju u Sjedinjenim Američkim Državama, što ga čini jednom od najlošijih kripto-akcija. Sa sjedištem u Njujorku, Voyager nudi trgovinu kriptovalutama, dobijanje nagrada za držanje određenih kriptovaluta i proizvode na bazi prinosa.

Prošlog mjeseca, Voyager je izdao obavještenje o neizvršenju obaveza Three Arrowsa, za zajam vrijedan otprilike 675 miliona dolara. Aktivno se bavi oporavkom od kripto-hedž fonda, uključujući u to i proces likvidacije po nalogu suda na Britanskim Devičanskim ostrvima. Dobio je kreditnu liniju od Alameda Researcha, Bankman-Friedove firme.

Bankman-Fried, sa svoje strane, već gleda na nove akvizicije dok učvršćuje svoj ogroman uticaj u industriji. Industrija kripto-rudarstva bi mogla biti njegova sljedeća meta, rekao je.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *