Radovanović: PKCG uskoro pokreće Centar za digitalnu transformaciju

Dodajte komentar

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović učestvovao je 1. jula u radu sastanka potpredsjednika i generalnih sekretara članica Asocijacije evropskih komora – Eurochambresa u Berlinu.

Nakon uvodnog izlaganja domaćina, izvršnog direktora Njemačke savezne privredne komore DIHK Martina Vanslebena, koji je ukratko predstavio instituciju kojom rukovodi, učesnici su razmotrili ulogu komora u aktuelnom trenutku. Bilo je riječi o tome kako komore mogu pomoći da se biznisi prilagode izazovima sa kojim se suočavaju ekonomije širom Evrope, te kako njihov glas može snažnije uticati na donosioce političkih odluka.

Posebna tema bila je prilagođenost komora budućem djelovanju, a prilikom diskusije razmotreno je u kojoj mjeri su ove poslovne asocijacije spremne da prilagode organizacionu i upravljačku strukturu post pandemijskom radu i izazovima koje nameću digitalna i zelena tranzicija.

“Privredna Komora Crne Gore je u završnoj fazi osnivanja Centra za digitalnu transformaciju koji će nuditi savjetodavnu pomoć, prije svega malim i srednjim preduzećima koja čine više od 98% crnogorske ekonomije. Zadovoljstvo je što su naše brojne članice iz ICT sektora spremne da doprinesu radu ovog Centra”, kazao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, Komora je, kroz jedan od projekata finansiranih iz sredstava EU, razvila alat za samoprocjenu nivoa digitalne transformisanosti kompanija i nivoa digitalnih kompetencija pojedinaca. Kako je naveo, uz procjenu stepena znanja, ova platforma nudi i on-line časove u oblastima za koje se u svakom pojedinačnom slučaju procijeni da je potrebno proširiti znanje.

Radovanović je istakao, da kada je riječ o zelenoj ekonomiji, crnogorska Privredna komora je još prije pandemije započela izradu Mape puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji.

“Ovaj dokument, koji uključuje sve aktere u društvu, treba da posluži kao orijentir i glavni vodič na putu ka ekološkoj i prosperitetnoj Crnoj Gori”, poručio je on, dodajući da se dodatno, unutar Komore, kadar obučava i za pružanje konsultantskih usluga za MMSP u oblasti prelaska sa linerne na cirkularnu i zelenu ekonomiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *