Abazović – Brnabić: Radiće se na direktnom platnom prometu između Crne Gore i Srbije

Dodajte komentar

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas nakon sastanka sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem, da se nada da će nakon njegove posjete Beogradu biti resetovani odnosi između dvije zemlje i da će Srbija i Crna Gora ući i eru jako dobrih i najboljih mogućih odnosa.

“Veoma nam je važna posjeta, nadam se da ćemo uspjeti ovom posjetom da postignemo ono što znam da obolje želimo kao predsjednici vlada, a to je da resetujemo odnose između Srbije i Crne Gore i da uđemo u eru zaista jako dobrih i najboljih mogućih odnosa”, istakla je Brnabićeva na konferenciji za medije sa Abazovićem.

Abazović: Ovdje smo da okrenemo novi list u našim odnosima

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je danas da mu je velika čast što je njegova prva posjeta regionu baš u Beogradu i istakao da je došao kako bi se u odnosima dvije zemlje okrenuo novi list.

“Mi smo ovdje da okrenemo novi list i da podignemo naše političke i ukupne odnose na najviši mogući nivo”, poručio je Abazović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić kojoj je iskazao veliku zahvalnost na pozivu.

Brnabić i Abazović najavili da će pitanje ambasadora Srbije i Crne Gore uskoro će biti riješeno

Premijerka Srbije rekla je danas da će pitanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori i Crne Gore u Srbiji uskoro biti riješeno.

“Premijer Crne Gore Dritan Abazović je podijelio svoja razmišljanja u vezi sa ambasadorom Crne Gore u Srbiji sa mnom i ja sa velikim nestrpljenjem očekujem da, naravno u skladu sa njegovim Ustavnim nadležnostima i dužnostima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dočeka novog ambasadora Crne Gore u Srbiji”, karzala je premijerka nakon današnjeg sastanka u Palati Srbija sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem.

Na pitanje novinara da li je crnogorska vlada spremna da poništi odluku o proglašavanju Vladimira Božoviha persnom non grata ukoliko bi Srbija nastavila da insistira na tome da on bude amabasdor u CG, Abazović je rekao:

“Ono što smo razgovrali (sa premijerkom Brnabić) je u duhu dobre saradnje i treba da imamo ambasadore CG u Beogradu i Srbije u Podgorici. To je jako važno i za ove teme koje su ekonomskog karaktera. Da i oni imaju svoju diplomatsku misiju, kao i kod ostvarivanja ekonomske diplomatije”, rekao je Abazović.

Brnabić: Voljela bih da uzvratim posjetu, čekamo novog premijera

Ana Brnabić izjavila je danas da treba da obavi konsultacije u vezi sa zvaničnom uzvratnom posjetom Crnoj Gori, s obzirom da je predsjednica vlade u tehničkom mandatu i istakla da će svakako novi predsjednik Vlade Srbije, bez obzira da li će to biti ona ili neko drugi, posjetiti Podgoricu.

Brnabićeva je na pitanje novinara da li će posjetiti Podgoricu nakon što je premijer Crne Gore Dritan Abazović zvanično posjetio Srbiju, rekla da će ta posjeta biti realizovana čim prije, ali treba da vidi da li ima smisla da ide dok je u tehničkom mandatu.

Buk – Bijela: političko kočenje ili ekološki standardi

Ana Brnabić je izjavila danas da studije o životnoj sredini ne treba koristiti kao politički alat za zaustavljanje izgradnje hidroelektrane Buk Bijela na Drini, dok je premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao da je ta država po ustavu ekološka i ima interes da investicije budu po visokim eko standardima.

Brnabićeva je rekla da je Buk Bijela samo jedan od energetskih projekata mogućih za saradnju na polju zajedničkog investiranja u energetiku, te da se nada da politički razlozi neće zaustaviti tu izgradnju koja je pripremljena.

Luka Bar

Cilj je, kako je naveo, dobiti autoput koji će od Crne Gore, preko Srbije, ići sve do Budimpešte.

– Strateški važna je i rekonstrukcija pruge i stvaranje koridora. To bi omogućilo i Srbiji da pored korišćenja luka u Hrvatskoj i Grčkoj ima mogućnost da koristi i Luku Bar. Mi imamo neke ideje za Luku Bar, želimo da je vratimo u stoprocentno državno vlasništvo. A ona ne može povećati svoju aktivu ako su joj putevi i željeznica u stanju u kakvom su danas – rekao je Abazović.

Platni promet

Brnabić je kazala da je posjeta delegacije Vlade Crne Gore izuzetno važna Srbiji i da će se njom postići “resetovanje odnosa” između dvije zemlje.

– Da uđemo u eru najboljih mogućih odnosa, jer nemamo bliže. Ni politički, ni ekonomski, ni u smislu odnosa među građanima, povezuju nas sve vrste odnosa. Nekako se nakupilo dosta otvrenih pitanja, teških pitanja i želim da vas uvjerim da ćemo biti u potpunosti otvoreni da rješavamo ta pitanja i unaprjeđujemo naše političke i ekonomske odnose – rekla je Brnabić.

Danas su, kako je kazala, definisana pitanja koja se mogu rješavati i odmah uticati na rješavanje privrednih pitanja.

– Već 12 godina između Crne Gore i Srbije ne postoji direktni platni promet. Ukupan platni promet ide preko posredničkih stranih banaka što povećava troškove poslovanja i čini ih komplikovanijim. To je tema koju mogu da riješe naše centralne banke – pojasnila je premijerka Srbije.

Kako je navela, riječi je bilo i o hrani, energentima i infrestrukturi.

– Što se hrane tiče, i Vučić je bio jasan. Znam da je imao sastanak sa premijerom Abazovićem u Davosu i Ohridu i ponavljam tu poruku – dok mi imamo hrane, imaće i naši prijatelji i partneri u regionu – istakla je Brnabić.

Energenti

Kad je riječ o energentima, postoji ogroman potencijal za saradnju, navela je ona, “iako ne postoji ništa što bi se moglo uraditi u kratkom roku”.

– Tu nismo mnogo učinili, ali imamo obavezu da to uradimo, posebno u regionalnim, hidropotencijalima u BiH, Srbiji i Crnoj Gori u skladu sa svim standardima za zaštitnu životne sredine.

Autoput do granice sa Crnom Gorom, biće jedan od najskupljih koji su radili, istakla je ona, ali i jedan od najvažnijih koji će omogućiti totalno infrastrukturno povezivanje, uz planiranu rekonstrukciju pruge Bar – Beograd.

Otvoreni Balkan

Ona se Abazoviću zahvalila što je “otvorenog srca” saslušao argumente koji idu u korist inicijative “Otvoreni Balkan” i pozvala da se i Crna Gora priključi tom regionalnom projektu.

– Spremni smo da otvorimo eru mnogo bližih i boljih odnosa – zaključila je ona.

Srbija je, kako je istakla Brnabić odgovarajući na pitanja novinara, ponudila da Podgorici da sve konkretne informacije kako je otvoreni Balkan doprinio privredi Srbije.

– Ne postoji, makar kako mi to vidimo, nijedna loša stvar u inicijativi Otvoreni Balkan. Sve što radimo daje dobre i konkretne rezultate svaki dan. Pomažemo sa elementarnim nepogodama, pa sve do privrede i umrežavanje naših inspekcija kako kamioni ne bi čekali – rekla je ona.

Izvor: Tanjug/Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *