Najam “erbasa” mogao bi da košta Air Montenegro i deset miliona eura

Dodajte komentar

Air Montenegro platiće 3,84 miliona eura hrvatskom Trade Airu za šestomjesečni zakup “erbasa 320”, uz dodatni trošak smještaja i ishrane posade, saznaje Pobjeda iz više izvora u državnoj avio-kompaniji. Ovaj aranžman će, prema izvorima našeg lista, uz troškove goriva, aerodromskih i navigacionih usluga, izvjesno koštati deset miliona eura, što prijeti da ozbiljno ugrozi finansijsku održivost Air Montenegra.

Avion je zakupljen na pola godine – od 1. maja do 31. oktobra, sa posadom. Air Montenegro se obavezao da će Hrvatima platiti 1.600 sati letjenja po cijeni od 2.400 eura po satu, bez obzira na to hoće li avion naletjeti taj broj sati. Iz toga proizilazi fiksni trošak zakupa od 3,84 miliona eura, koji će biti uvećan za troškove smještaja i ishrane hrvatske posade.

Izgubljeni sati

Izvori Pobjede kažu da će avion teško uspjeti da realizuje 1.600 garantovanih sati, zbog čega bi kompanija mogla platiti najmanje 300 do 400 sati koje neće letjeti. Avion se koristi ka daljim i novim tržištima – Tel Aviv, Lion, Nant, Katovice, Jerevan, uskoro i Kairo, a moguće je da će od sredine jula letjeti ka Rijadu.

– Avion je u maju letio svega 130 sati, što nije ni polovina naleta na koji se kompanija obavezala, ukoliko uzmemo mjesečni prosjek. Svakako će avion letjeti više u julu i avgustu, međutim manjak realizovanih sati, sudeći po maju, biće fizički nemoguće nadoknaditi u julu i avgustu – kažu izvori Pobjede iz Air Montenegra.

Poređenja radi, u prošloj godini dva aviona su za sedam mjeseci naletjela blizu 1.200 sati, dok je sada obaveza sa “erbasom” da se za mjesec manje i sa jednim avionom realizuje saobraćaj za skoro trećinu veći od onoga koji su prošle godine, za duži vremenski period, obavila dva aviona. Upitna je i popunjenost iznajmljenog aviona, koji ima 180 sjedišta, znatno više od 116 sa koliko raspolažu “embraeri” Air Montenegra. Prosječna popunjenost putničke kabine u prošloj godini bila je ispod 60 odsto na 116 sjedišta, pa je vrlo čudno da se kompanija usudila da u zakup uzme vazduhoplov sa 180 sjedišta.

Kompanija će imati i velike troškove za gorivo, budući da “erbas” po satu ne troši manje od 2,6 tona. Po trenutnim cijenama, Air Montenegro bi samo za gorivo za 1.000 sati leta (600 manje od ugovorenih) platio preko 2,5 miliona eura. Tome treba dodati troškove opsluge tog tipa aviona na aerodromima i navigacionih usluga (Eurocontrol i ATC taksa).

Iznajmljivanje većih aviona (“boing 737-500”) bila je praksa i menadžmenta Montenegro erlajnza, za koju se na kraju pokazalo da je jedan od razloga zbog kojih je ta kompanija završila u stečaju.

Ne daju podatke

Iz Air Montenegra nijesu odgovorili Pobjedi pod kojim uslovima (period zakupa, cijena po satu i odnos FH/FC) su iznajmili “erbas A320”, koliko sati je avion letio od 1. maja do danas, kao ni koliko iznose mjesečni troškovi smještaja i ishrane hrvatske posade. Umjesto toga kazali su da im ovaj avion omogućava otvaranje novih, emitivnih tržišta, a u isto vrijeme i da adekvatno odgovore na povećanu potražnju tokom ljetnjih mjeseci.

Nabavka je, kako su dodali, spovedena nakon detaljnih analiza rađenih u saradnji sa respektabilnim kompanijama, kao i analiza zvanične statistike Aerodroma, koje su pokazale da tokom ljetnjih mjeseci većina kompanija saobraća sa avionima većeg kapaciteta.

– Avion većeg kapaciteta je ponudu Air Montenegra prema stranim turoperatorima učinio znatno konkurentnijom i primamljivijom, nego što bi to bio slučaj kada bismo nudili samo “embraer E-195” sa 116 sjedišta. Upravo zato smo se odlučili da naša dva aviona tipa “embraer E-195”, koji su po specifikaciji najadekvatniji za regionalni saobraćaj, usmjerimo većinom na regionalne linije i one koje su do dva i po sata letjenja – istakli su iz Air Montenegra, navodeći da će najviše letova “erbas” obaviti u julu i avgustu.

– S obzirom na optimistične prognoze za ljetnju sezonu, stepen potražnje i zainteresovanosti putnika, vjerujemo da ćemo uz najefikasniji plan saobraćaja dovesti veliki broj turista u Crnu Goru, otvoriti nova tržišta koja ćemo nastaviti da razvijamo i u narednim godinama i tako direktno doprinijeti ukupnim rezultatima turističke sezone – kazali su iz Air Montenegra.

Ideja da se ,,erbas 320“ uzme u zakup predstavljena je krajem prošle godine, za vrijeme bivšeg direktora Predraga Todorovića. Tada je Air Montenegro raspisao tender za dugoročni zakup aviona A132 ili B737 bez posade, ali su od toga odustali nakon što je taj potez ocijenjen kao pogrešan i skup put za diverzifikovanje male flote.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *