BRIKS se sprema za stvaranje međunarodne rezervne valute

Dodajte komentar

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da se strategija Rusije ne mijenja, da ona nastavlja da jača sopstvene potencijale, ali je istovremeno spremna za saradnju sa svima na principu ravnopravnosti. On je rekao i da se zemlje BRIKS spremaju za stvaranje međunarodne rezervne valute.

„Strategija Rusije ostaje ista: jačajući sopstveni ekonomski, tehnološki, naučni potencijal, spremni smo da sarađujemo sa svim savjesnim partnerima na principima poštovanja međusobnih interesa, apsolutne premoći međunarodnog prava, jednakosti država i naroda“, rekao je Putin u pozdravnom obraćanju učesnicima poslovnog foruma BRIKS.

Ruski predsjednik je ponovio da je Zapad zauzeo neodgovoran makroekonomski kurs, uključujući štampanje novca a sve to nanosi štetu poslovanju i ima negativan uticaj na obične ljude.

„Rusija se aktivno bavi prebacivanjem ekonomskih tokova na pouzdane partnere“, rekao je ruski predsjednik u pozdravnom obraćanju učesnicima poslovnog foruma BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika).

Pozvao je učesnike skupa na Istočni ekonomski forum koji će biti održan u septembru u Vladivostoku.

Predsjednik Rusije rekao i da se zemlje BRIKS spremaju za stvaranje međunarodne rezervne valute.

„Ruski sistem za finansijske transakcije otvoren je za priključivanje banaka država ‘petorke’. Širi se prostor na kojem se koristi ruski platni sistem ‘Mir’. Razmatra se pitanje stvaranja međunarodne rezervne valute na bazi korpe valuta naših država“, rekao je ruski lider.

Izvor: Fonet

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *