Voće po Evropi sve punije pesticidima

Dodajte komentar

Ove sedmice stigli su zabrinjavajući podaci o hemijskoj neispravnosti voća dobijeni na osnovu istraživanja državne agencije Velike Britanije – Akcijske mreže Evrope za pesticide (PAN).

Podaci ukazuju da potrošači imaju razloga za brigu šta jedu, bez obzira na to gdje se nalaze. Takođe i mi treba da se zapitamo šta kupjemo, jer i do nas dolazi voće iz izvoza, mada ga, istovremeno, i izvozimo.

PAN u izvještaju navodi da je istraživanje pokazalo da je značajno porasla količina svježeg voća u prodaji u Evropi koje je kontaminirano najopasnijim pesticidima.

Podaci devetogodišnjeg istraživanja, saopšteno je, kažu da je to povećanje za čak 53% tokom protekle decenije.

Doduše istraživanje nije uključilo britanske proizvode, napominje se i ujedno dodaje da Ujedinjeno Kraljevstvo svake godine uvozi preko 3,2 miliona tona svježeg voća i povrća iz EU, čime podmiruje oko 40% domaće potražnje.

Analizom je utvrđeno, navodi PAN, da trećina jabuka i polovina svih kupina stavljenih u prodaju sadrže ostatke najtoksičnijih kategorija pesticida, od kojih se neki povezuju sa izazivanjem kancera, srčanih oboljenja i deformiteta pri rođenju.

– Istraživanje je pokazalo da je 87% krušaka u Belgiji i 85% u Portugaliji bilo kontaminirano najmanje jednim toksičnim pesticidom. Najzagađenije uzorkovano voće bile su kupine (51%), breskve (45%) jagode (38%), trešnje (35%) i kajsije (35%). Procenat ostataka pesticida na plodovima kivija porastao je sa 4% u 2011. godini na 32% u 2019, a kontaminacija trešanja se, takođe, više nego udvostručila sa 22 na 50% u istom vremenskom periodu.

Portparolka PAN Evrope Salome Rojnel izjavila je da su potrošači sada u užasnoj poziciji.

– Savjetuje im se da jedu svježe voće, a pri tome je većina kontaminirana najotrovnijim ostacima pesticida koji se povezuju s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Jasno nam je da vlade ne sprečavaju korišćenje ovih pesticida, šta god da zakon kaže. Previše se plaše poljoprivrednog lobija, koji se oslanja na moći hemikalije i propali poljoprivredni model.

Podaci PAN-a su ostavili bez teksta domaćeg stručnjaka za voćarstvo, profesora na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu Zorana Keserovića, izvještava Dnevnik.

– Ne znam šta da kažem. Iznenađen sam – kazao je za Dnevnik Keserović.

Mada nije vidio rezultate istraživanja, naveo je da su podaci o upotrebi pesticida za nevjerovati.

– Kako je moguće da ih ima u voću, kada Evropa stremi ka zdravoj i bezbjednoj ishrani. Evropa smanjuje aktivne materije. Postoje liste koje se kontrolišu i vodi se evidencija. Svaki voćar, bez obzira na to da li je veliki ili mali, mora da vodi dnevnik i upisuje čime i u kojim količinama tretira voćke. Postoji pravilnik koji tačno određuje koliko se čega može koristiti u razvoju svakog voća. Ko se ne drži propisa, ne može voće prodavati jer takvo voće neće da kupi niko, ni veliki trgovački lanci ni industrijski prerađivači – naveo je Keserović.

Izvor: Dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *