10 koraka ka većoj produktivnosti na poslu

Dodajte komentar

Vodite svoju firmu ili ste menadžer u većoj kompaniji? Kako vam počinje radni dan? Kako uspjevate da odgovorite na sve zahtjeve savremenog poslovanja? Mobilni telefon, Email, SMS poruke, chat, društvene mreže su samo neki od komunikacionih alata koji bi trebalo da nam olakšaju rad i povećaju njegovu efikasnost. Ali da li je to tako? Kako uspjevate da održite produktivnost rada i u našem pre-komuniciranom društvu ostanete u kontaktu sa svima onima koji žele da sa vama komuniciraju? Nažalost na ovako zahtjevno pitanje nema savršenih odgovora, ali evo desetak savjeta o tome kako da bar u jednom radnom danu postignete više. Preuzeto i prilagođeno sa sajta www.openforum.com (by Barry Moltz):

1. NE POČINJITE DAN PROVJEROM EMAILA I OSTALIH PORUKA
To će vas sigurno usmjeriti u pravcu kojim ne želite da idete. Vidite šta vam je najvažnije da prvo uradite i usmjerite se baš na to.

2. POČNITE SA 2 NAJVAŽNIJE STVARI
Na listi prioriteta za taj dan počnite sa 2 stvari koje moraju biti urađene istog dana. Uradite prvo stvari koje su neprijatne, pa teko onda one koje vam pričinjavaju zadovoljstvo.

3. DONESITE ODLUKU I KRENITE U AKCIJU
Odugovlačenje ne vodi nikuda. Recite NE češće nego DA, a reč MOŽDA i ne pomišljajte da kažete

4. OTVARAJTE EMAIL SAMO JEDANPUT
Odgovarajte na email prvi put kada ga otvorite. Ne ostavljajte ga u vašem inbox folderu. Kada ga uradite, prebacite ga u odgovarajući sub-folder za kasnije čuvanje.

5. RADITE JEDNU PO JEDNU STVAR
Vjerovali ili ne, radeći više stvari odjednom oštećujete mozak. Mozak u stvari ne može da radi dvije stvari odjednom, već samo brzo prelazi sa jedne na drugu, što ne uvećava produktivnost već je smanjuje.

6. KONTROLIŠITE SPOLJNA OMETANJA
Isključite sva zvučna obaveštenja vaših email, chat, društvenih media i ostalih komunikacionih programa. Zvona, bipovi, sirene vam neće olakšati rad. Ako morate, ugradite softver koji ograničava pristup internetu.

7. SKINITE SE SA INTERNETA
Na koristite aktivno Youtube, Facebook ili Twitter ukoliko to sam vaš posao ne zahtijeva. Njima ćete najbrže ubiti produktivnost jer lako možete odlutati na sasvim drugu stranu od željene. Uvijek odredite vremenski limit za slične aktivnosti.

8. PRIPREMITE SE ZA SASTANKE
Nikada ne ulazite na sastanak bez pisane agende i unapred predviđenog vremena završetka. Na nekim sastancima dobro je da svi stoje. Zabilježite akcione korake i zaduženja. Uvijek završite sastanak ranije.

9. DELEGIRAJTE NA DRUGE
Unapređenje lične produktivnosti znači korišćenje drugih ljudi u vašoj organizaciji da preuzmu punu odgovornost za svoje aktivnosti. Ukoliko ne postavite odgovarajuću hijerarhiju odlučivanja, sve će biti na vašim leđima.

10. DOPUNITE BATERIJE
Ako bi bilo po tome kako savremena tehnologija zahtijeva, svi donosioci odluka radili bi 24/7. Postavite vremenski limit za posao i obezbijedite vrijeme i mjesto tokom dana, vašu malu oazu u kojoj možete da dopunite ispražnjene baterije.

”Bolje je ne raditi ništa, nego biti zauzet radeći ništa” – Lao Ce

Izvor: www.poslovnaznanja.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *