Đurović: Nedjelja bi mogla biti radna tokom ljetnje i zimske sezone

Dodajte komentar

Ministar ekonoskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je da je juče razgovarao sa direktorom i advokatima nikšićke Željezare Toščelik, koji su, kako kaže, došli da ih obavijeste da će se desiti današnji epilog.

“To je odluka koja nije smijela da se desi. Izrazili smo želju da danas tom sastanku sa sindikatima prisustvuje neko od predstavnika ministarstva ekonomije i ministarstva rada i socijalnog staranja, ali turska kompanija je to odbila, ne znam zašto”, kazao je Đurović za TV Vijesti.

Kako je kazao, privatizacija nikšićke Željezare je jedna od pogrešnih odluka.

“Kompanija koja je vlasnik Željezare je veoma respektabilna, to nije nepoznata kompanija, ali nisam siguran da je njihova namjera bila da se ozbiljno posvete Željezari. Oni tvrde da su pokušali da nađu sve modalitete da opstanu i da su isplaćivali 90 odsto zarada ali da više neće da ostvaruju gubitke, već da hoće da ostave 20-ak radnika”, kazao je Đurović.

Kazao je i da je pitao menadžment da li su tačne glasine da vlasnici Željezare planiraju da je pretvore u staro gvožđe, što su oni, kako kaže, demantovali, rekavši da su spremni da kompaniju prodaju, međutim do sada se niko ozbiljan nije pojavio sa ponudom.

“Znam da postoje određeni investitori koji imaju interesovanje da kupe nikšićku Željezaru. Ako nešto vrijedi 10 miliona a vi ga prodajete 30 nikada ga nećete prodati. Pitao sam gospodu iz Turske koja je to cijena po kojoj bi prodali kompaniju, ali nisu mi rekli. Ja očekujem da nam kažu koja je to cijena pa da vidimo može li se naći neki zajednički interes, da investitor i kompanija nađu rješenje za Željezaru Nikšić”, istakao je Đurović.

Govoreći o ukidanju neradne nedjelje, Đurović ističe  da odluku o uređenju odnosa između poslodavaca i radnika treba da daje Socijalni savjet, koji čine Unija poslodavaca, Savez sindikata i Unija slobodnih sindikata, kao i predstavnik Vlade.

On je kazao da je jedno od mogućih rješenja odustajanje od predloga da nedjelja bude radna cijele godine, već tri mjeseca ljeti i dva mjeseca zimi, zbog sezone.

Kako je kazao, gubici nisu dobri za ekonomiju.

“Predlog je da onaj radnik koji bude radio nedjeljom dobije duplu dnevnicu, slobodnu sljedeću subotu. Na taj način bi mogao da poveže cijeli vikend slobodan, da duplom dnevnicom zaradi veću platu i radilo bi se u jednoj smjeni. Neki inicijalni predlog je da se nedjeljom radi od osam do 16 sati. Inspekcije bi kontrolisale da li se krši propis nakon tog perioda. Mjere bi bile rigorozne protiv svih koji ne poštuju ovo potencijalno rješenje”, kazao je Đurović.

Dodaje i da bi ovaj dogovor bio privremenog karaktera.

“Ako bude zloupotreba, sve se ukida i vraća se na stari sistem rada”, naglasio je on.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *