Vuksanović: Kompanija “Plantaže” poziva na fer i zakonski obračun vrijednosti poreza na nepokretnosti

Dodajte komentar

Kompanija Plantaže u ovom trenutku ne duguje ništa Opštini Tuzi, poručio je Nebojša Vuksanović predsjednik Odbora direktora “Plantaža”, reagujući na postupak Opštine Tuzi kojim su blokirali račun ove kompanije, pozivajući se na neizmireni poreski dug za 2021. godinu.

On je naveo da je Opština Tuzi je od momenta formiranja,  za 2019, 2020, 2021. godinu Plantažama ispostavila rješenja na ime poreza na nepokretnost u iznosu od oko dva miliona eura.

„Taj iznos obračunat je primjenom Uredbe od strane administracije Opštine Tuzi, na neuobičajen način. Mi smo kao kompanija, usljed lošeg upravljanja prethodnog menadžmenta, došli u situaciju da umjesto da se obračun poreza radi na osnovu faktičkog stanja u knjigma, on radi od strane Opštine Tuzi, što je bila njihova zakonska mogućnost s obzirom na to da se reprocjena imovine koja je osnov za obračun poreza, posljednji put radila prije 30 godina. U kompanijskim knjigama dugi niz godina nije prikazivana objektivna vrijednost imovine, što je bio povod za Opštinu Tuzi da sama obračuna porez u tom iznosu“, pojasnio je Vuksanović.

On je istakao da je problem nastao zato što nije ispoštovana Uredba po kojoj je Opština Tuzi, odnosno njena administracija obračunavala porez.

„Kalkulacije su urađene nekorektno, i na štetu Plantaža. Povod za ovaj problem nije Opština Tuzi, ali pogrešna kalkulacija koja se desila od strane njene administracije dovela nas je u ovu današnju situaciju“, navodi Vuksanović.

On dodaje da ukupan porez tokom tri godine koji je ispostavljen iznosi dva miliona, a prinudnim putem je naplaćeno oko milion i po eura, te je 500.000 eura iznos koji je na prinudnu naplatu došao par dana unazad.

„Od momenta kada je ovaj menadžment stupio na dužnost,  u nekoliko navrata smo pokušali da kroz sastanke sa predsjednikom Opštine Tuzi i njegovim kolegama, da pronađemo rješenje za ovaj problem. Tada je dogovoreno da ćemo rješenje tražiti kroz novu repcrocjenu, kroz objektinu procjenu vrijednosti, a za te potrebe smo angažovali renomiranu svjetsku kuću Ernst i Young, koja je bila dužna da uradi reprocjenu imovine, kako bismo uveli objektivnu vrijednost naše imovine u knjige.  Kompletna imovina je ponovo procijenjena, te ukupna poreska obaveza prema Opštini Tuzi ne bi mogla da pređe iznos preko 900.000 eura za prethodne tri godine. Što znači da u ovom trenutku ne dugujemo Opštini Tuzi“, istakao je Vuksanović.

Poručio je da su žalili na odluke Opštine Tuzi, kao i da su postupci pred Upravnim sudom, a do sada je donešena jedna odluka tog suda koja je bila u korist Plantaža.

„Do sada smo imali korektne odnose i saradnju sa Opštinom Tuzi i Nikom Đeljošajem, te ne smatramo da je on odgovoran za ovu situaciju, ali ističemo da bi on morao da bude dio rješenja, pa smo uputili predlog za sastanak kako bismo  riješili ovaj problem, na način da fer i zakonski utvrdimo ono što su obaveze Plantaža“, zaključio je Vuksanović.

On je istakao da je ova situacija bila dodatni povod da se obrate državi, što su i uradili pisanim putem dopsiom predsjedniku Vlade, ministru poljoprivrede i ministru finansija da pomognu u rješavanju problema.

„Ohrabrujuće je to što smo do sada već imali nekoliko kontakata sa ministrima finansija i poljoprivrede, koji su stavili do znanja da žele da se uključe u ovu problematiku, i da žele da pomognu kompaniji. Dali smo nekoliko inicijativa, koje se već razrađuju, te u skorijem roku očekujemo konkretne rezultate tih inicijativa“, poručio je Vuksanović.

Novac skinut prinudnom naplatom bilo namijenjen za plate radnika

Ova situacija je poremetila ne samo tekuće poslovne transakcije, već i ono što je bilo dogovoreno sa sindikatom, a vezano je za kašnjenje isplata zarada u prethodna dva mjeseca, naveo je Vuksanović.

„U otvorenoj komunikaciji koju imamo sa sindikatom, prethodnih dana smo dogovorili da je jedna od dvije zaostale zarade prioritet za isplatu. Kako nismo u mogućnosti da odjednom isplatimo kompletnu zaradu, mi smo se sa sindikatom dogovorili da radimo na način što ćemo to podijeliti u nekoliko kategorija, pri čemu ćemo od početka plaćati ljude na imanju koji rade  najteže poslove, ljude koji su vezani za agencije, zatim ljude sa najmanjim koeficijentima, pa tako dalje prema menadžmentu i na samom kraju, ljude iz Upravnog odbora“, kazao je Vuksanović.

Dodao je da je ukupan iznos mjesečnih obaveza za zarade oko 650.000 eura, te da su prije blokade uspjeli da isplate oko 250.000 eura.

„Na dan blokade i danas Opština Tuzi je prinudnom naplatom skinula sa računa Plantaža preko 140.000 eura, koje su bile namijenjene radnicima za isplatu zarada. Sve ostalo što se moglo čuti u nekim izjavama i komentarima su špekulacije“, poručio je Vuksanović.

Održani sastanci sa predstavnicima sindikata

Povodom ove situacije, danas su organizovani hitni sastanci sa predstavnicima i rukovodstvom sindikata, na kojima je detaljno objašnjeno o čemu je riječ i kakva je situacija.

„Imamo vrlo otvorenu i intenzivu saradnju sa sindikatom i razumijevanje između menadžmenta i radnika. Radnici su uporni i odlučni u namjeri da zaštite svoja prava. U ovom trenutku znamo da će oni na sjutrašnjoj sjednici Skupštine sindikata odlučiti kakve će biti njihove dalje akcije. Mi kao menadžment smo sugerisali da se ne ide ka radikalizaciji situacije, već da pokušamo da kroz dogovor sa institucijama sistema riješimo tu situaciju“, kazao je Vuksanović, dodajući da između menadžmenta i radnika postoji apsolutno jedinstvo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *