Herceg Novi: Kriza podigla cijene vožnje turističkim brodićima, od 1. jula očekuju više posla

Dodajte komentar
Herceg Novi Foto: BokaNews

Iako u Herceg Novom trenutno boravi nešto više od 7.500 mahom inostranih gostiju, interesovanje za izlete brodićima po Boki je slabo. U Gradskoj luci Škver ima desetak privrednika registrovanih za tu djelatnost, ali posla nema, a zbog enormnog rasta cijena goriva, prinuđeni su da povećaju cijene izleta. Smatraju da se ovaj problem mora rješavati sistemski, prevashodno kroz pomoć države koja bi morala omogućiti niže cijene goriva, tim prije što i dalje prolaze kroz velike gubitke, koje je načela dvogodišnja kovid pandemija. Dušan Sučević, vlasnik flotile “Pajo”, naglašava da prethodne godine uopšte nije bilo predsezone. Zbog domaćih gostiju koji su činili 90 odsto ukupnog broja turista, niskoplatežnih, cijene su bile snižene 20 odsto, a sezona je trajala svega 55 dana.

-Ove godine se ipak nešto dešava. Ima gostiju po hotelima, ali je pitanje koliko ih je raspoloženo za odlazak na izlet. Prije neki dan smo imali svega dvoje ljudi za izlet na Žanjice, a juče nije bilo nikoga. Englezi borave u Njivicama, Francuzi u gradu, ima Njemaca u Bijeloj. To je to zasad, ali je u svakom slučaju predsezona nešto bolja nego prošle godine. Još nema gostiju iz regiona. Gosti iz regiona dolaze da bi se kupali u moru, a inostrani turisti da bi vidjeli kulturno- istorijske znamenitosti Boke i Herceg Novog. Do 1. jula ne očekujem neki veći “bum” kad je riječ o turistima iz regiona, a prava sezona počinje kad oni stignu. Strani gosti ne znaju za Lušticu, Plavu špilju, već samo za veliki izlet po Boki. Flota je vezana, a plovimo jednom u četiri dana, objašnjava Sučević.

Ističe da je teško formirati cijenu koja bi bila realna i kojom bi brodari bili zadovoljni.

-Premda je sve poskupjelo 80 odsto u odnosu na prošlu godinu, cijenu karte mogu podići samo 15 odsto, tako da je veliki promet, a mala zarada. Teško je opstati jer flotu treba održavati i sedam- osam mjeseci kada ne plovi. Podigli smo cijenu sa 25 na 30 eura za veliki izlet, ali dok se sve dažbine plate državi, zatim pristanište, na tu cijenu je teško zaraditi srazmjerno trudu koji je uložen, kazao je Sučević.

Pojašnjava da izostanak ruskog i ukrajinskog tržišta znači čak 40 vožnji manje. Na sve to prisutan je nedostatak radne snage.

Vladeta Mirković, blasnik flotile “Petar”, kaže da zasad saobraćaju na relaciji Njivice – Škver, zbog sklopljenog ugovora sa hotelom “Iberostar”. Kaže da je broj gostiju uobičajen za predsezonu, uz nadu da će glavna sezona biti dobra.

-Mjesta koja obilazimo tokom izleta su zasad Žanjic, Mamula, Mirišta i Plava špilja, dok po Boki ka Kotoru i Perastu vozi veliki brod. Pošto radim sa hotelskim gostima, riječ je uglavnom o Francuzima, Britancima, Poljacima, a na ostalim turama su uglavnom gosti s područja Balkana, kazao je Mirković.

Do izletišta 20, cjelodnevni izlet po zalivu 30 eura
Mirković očekuje da će glavna sezona premašiti onu iz 2019. godine. Ukazuje da je najtraženiji izlet obilazak Boke kotorske. Objasnio je da su malo podigli cijene pa je za osmočasovni izlet po Boki potrebno izdvojiti 30 umjesto dosadašnjih 25 eura što je bilo razumljivo s obzirom na to da su naftni derivati značajno poskupili u odnosu na prošlu godinu.

-Počeli smo da plovimo još 15.aprila. Zahvaljujući saradnji sa “Iberostar” hotelom u Njivicama, održavamo redovnu liniju za hotelske goste od 8 do 22 časa svakih sat vremena. Počeli smo i sa izletima do Plave špilje. To se nije desilo ni 2019. godine, koja se računa za najbolju sezonu, kazao je Mirković. Od pet brodova flotile “Petar” trenutno plove dva i gliser. Zbog povećanja cijena goriva podigli su i cijene karata za 20 do 30 odsto, pa tako plovidba do izletišta Mamula, Plava špilja, Žanjic, Mirišta, Potkopa i Rosa, u trajanju od 3 sata, iznosi 20 eura po osobi. Sredinom maja zaplovio je i njihov veći brod “Petar” kapaciteta 98 putnika. Za cjelodnevni izlet tim brodom po zalivu lani je trebalo izdvojiti 25 eura, dok će ove godine cijena izleta koštati 30 eura.

Gorivo preskupo

Flotila “Pajo” radila je uglavnom u punom kapacitetu, osim jednog velikog broda koji nisu mogli uposliti već tri godine. Sučević ističe da bi im veoma značajna bila podrška države u vidu snižavanja cijena goriva.

-Pričalo se o trećem paketu mjera, do mene lično nije stigao ni prvi. Možemo uštedjeti na nekim stavkama, ali ne možemo na gorivu, to je ono što nam je neophodno svakog dana. Nemamo gorivo namijenjeno u privredne svrhe nego nam ga obračunavaju kao da ga sipam u gliser i idem da se provodim s društvom. Kad već regularno radimo, dosta bi nam značilo da imamo gorivo po nižoj cijeni. U Portonovi dođe jahta vrijedna milione i sipa gorivo koje je jefinije nego ono koje mi sipamo, što je apsurd, kazao je Sučević.

Izvor: BokaNews

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *