Proizvođači mlijeka čekaju rebalans budžeta za nove subvencije

Dodajte komentar

Proizvođači mlijeka okupljeni u Udruženju stočara istakli su da i dalje posluju u teškim uslovima, jer je kriza na globalnom nivou dodatno otežala njihov rad, ali da će za neke eventualno nove subvencije morati da sačekaju rebalans budžeta koji je najavljen za jul.

Kako je istakao predstavnik ovog udruženja Vlado Lakić, njima će od prvog juna krenuti isplata subvencija od tri centa, međutim to nije ono što su oni tražili od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“Mi smo tražili dodatnih deset centi ali dobili smo samo tri centa, jer nam je rečeno da Ministarstvo finansija nema dovoljno sredstava za isplatu. Čekaju da se odradi rebalans, pa da eventualno reaguju u tom pravcu, u skladu sa svojim mogućnostima”, kazao je Lakić.

On je istakao i da su proteste bar za sada odložili, te da stočari sada imaju svojih obaveza poput košenja, ali da će u narednom periodu o svim svojim aktivnostima blagovremeno obavještavati javnost.

Podsjećamo, stočari su u prethodnom periodu protestovali u više navrata tražeći povećanje subvencija i otkupne cijene mlijeka navodeći da posluju sa gubicima. Oni su više puta pregovarali sa predstavnicima Vlade i otkupljivačima mlijeka, a već nekoliko puta su obustavljali i isporuku. Proizvođači su takođe u više navrata navodili da je otkupna cijena mlijeka toliko niska da posluju sa minusom te da je na rafovima u prodavnicama uvozno mlijeko znatno jeftinije od domaćeg. Dio mljekara je u znak protesta, prije nekoliko mjeseci ostavilo mlijeko ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Kako su kazali oni su donirali mlijeko ugroženima.

“Pozivamo sve građane, bolnice, ustanove, ukoliko žele, da preuzmu mlijeko na našim farmama. Mogu i naši dobavljači da dostavljaju mlijeko kome je ono potrebno. Ovim gestom želimo da pokažemo da nismo samo oni koji nešto tražimo”, naglasili su tada mljekari.

Oni su tražili od predstavnika ministarstava da oni sami formiraju cijenu mlijeka.

“Danas cijena prelazi 62 centa, a mi imamo sad ukupno 56 centi. Svakodnevno smo u minusu, tj. šest centi po litru m lijeka. Ako ministri budu voljni da ovo saslušaju, moraju shvatiti da nam je pomoć neophodna ili da gasimo farme”, naglasio je predstavnik mljekara.

Predstavnici Ministarstva vlade su u više navrata saopštavali da će se učiniti sve da sačuvaju ovaj sektor.

Slična situacija i u regionu

Kriza je pogodila i proizvođače mlijeka širom Evrope, pa su mnoge države posegnule za dodatnim subvencijama. Nakon koronakrize najveći oporavak je uslijedio u Irskoj koja je proizvodnju uspjela da poveća za trećinu, odnosno za 1,95 na preko 8,5 miliona tona mlijeka.
Kada je riječ o regionu, proizvođači su se uglavnom žalili na nisku otkupnu cijenu, a najpogođenija je bila Srbija koja je i najveći proizvođač mlijeka. Cijena otkupa mlijeka u Srbiji je bila od 28 do 33 dinara po litru, zbog čega je došlo do gašenja jednog dijela farmi.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *