Gorivo za strance u Mađarskoj sada skuplje 40 odsto

Dodajte komentar

Strani vozači u Mađarskoj od danas moraju da plate mnogo višu cijenu za benzin nego mađarski državljani, a mediji pišu da je riječ o razlici od oko 40 odsto.

Uredba je juče objavljena u mađarskim Narodnim novinama malo prije ponoći. Prema njoj, automobili sa stranim registarskim oznaka više neće moći da toče gorivo po zvaničnoj cijeni od 480 forinti (1,22 eura) za 95-oktanski benzin i dizel, već će stranci morati da kupuju gorivo po tržišnoj cijeni koja je oko 40 odsto veća.

Vlada desnog nacionalističkog premijera Viktora Orbana uredbom je odredila cijenu goriva prošlog novembra, koja važi do 1. jula. Njome se želi osigurati da vozači ne osjete globalni porast cijena energenata.

Do sada su i strani automobili mogli da pune gorivo po toj cijeni, ali su vladini predstavnici juče iznenada objavili da će za strance od danas važiti tržišna cijena, navodi Rojters.

Ako su sinoć zabilježene gužve na benzinskim stanicama blizu mađarske granice s Austrijom i Slovačkom, jer su građani tih zemalja nastojali da iskoriste zadnju šansu da kupe jeftinije gorivo, navodi agencija dpa.

Zbog različitog tretmana državljana drugih zemalja EU-a na benzinskim stanicama, postavlja se pitanje da li Mađarska, kao članica EU-a, krši evropska pravila o zabrani diskriminacije. Šef Orbanovog kabineta Antal Rogan priznao je sinoć da bi to mogao biti predmet rasprave s Briselom.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *