U put preko Sutormana uloženo 360.000 eura

Dodajte komentar

Od 31. jula 2020. godine, od kada je u nadležnosti Uprave za saobraćaj alternativni put od Bara do Virpazara preko Sutormana, kroz program redovnog održavanja utrošeno je oko 360.000 eura, saopšteno je Pobjedi iz Uprave za saobraćaj. Iz Uprave su podsjetili da je do tada redovno i investiciono održavanje ovog puta bilo na dosta niskom nivou i da je na toj dionici bio veliki broj klizišta, kao i da je bila oštećena kolovozna konstrukcija.

Iz Uprave je saopšteno da se za putni pravac Petrovac–Podgorica, u okviru kojeg je i dionica preko Paštrovačke gore, kroz program redovnog održavanja na godišnjem nivou utroši oko 230.000 eura.

Taj državni organ nema izdvojen podatak koliko se na godišnjem nivou potroši za održavanje same dionice od Petrovca do raskrsnice za tunel Sozina, preko Paštrovačke gore, na kojoj je znatno smanjen intenzitet saobraćaja nakon izgradnje tunela Sozina.

Petrovac

„Dužina dionice puta od Petrovca do raskrsnice za tunel Sozina iznosi 23,25 km. Nakon izgradnje tunela Sozina intenzitet saobraćaja je znatno smanjen tako da prosječni godišnji saobraćaj na dnevnom nivou iznosi oko 1.500 vozila“, rekli su Pobjedi iz Uprave za saobraćaj.

Iz Uprave su naveli da je u toku 2013. godine kroz program investicionog održavanja izvršena sanacija klizišta „Brčeli“ – vrijednost radova 210.000 eura, „Donji Bukovik“ – vrijednost radova 250.000 eura i klizišta „Sotonići II“ – vrijednost radova 350.000 eura.

„Uprava za saobraćaj je obezbijedila tehničku dokumentaciju za potrebe rekonstrukcije ove dionice puta i to kroz javne nabavke: izrada tehničke dokumentacije za dionicu Petrovac-Paštrovačka gora, čija je vrijednost 54.264 eura, izrada tehničke dokumentacije za dionicu Paštrovačka gora–Virpazar, čija je vrijednost 173.061 euro“, kazali su iz Uprave za saobraćaj i dodali da će se realizaciji ovih projekata pristupiti nakon obezbjeđenja finansijskih sredstava.

„Budžetom za ovu godinu obezbijeđena su finansijska sredstva za izradu tehničke dokumentacije za potrebe sanacije klizišta „Bukovik II“ u iznosu od 37.224 eura“, saopštili su iz Uprave i dodali da je prije 15-tak dana raspisan tender za izradu tehničke dokumentacije za sanaciju ovog klizišta.

Bar

Odgovarajući na pitanja u kakvom je stanju alternativni put od Bara do Virpazara preko Sutormana, da li se održava i da li je i koliko investirano u njegovo održavanje i rekonstrukciju, iz Uprave za saobraćaj su saopštili da je odlukom Vlade o kategorizaciji državnih puteva, iz novembra 2019. godine, ovaj put dužine 32 km kategorisan kao regionalni put R-28, a do tada je bio kategorisan kao lokalni put u nadležnosti Opštine Bar.

Ovaj put preuzet je od Uprave za saobraćaj 31. jula 2020. godine.

„Redovno i investiciono održavanje ovog puta je bilo na dosta niskom nivou: veliki broj klizišta, oštećena kolovozna konstrukcija, zapušteni objekti za odvodnju, obrastao drvećem i rastinjem itd. Preuzimanjem ovog putnog pravca pristupilo se njegovom detaljnom čišćenju od odronjenog materijala, stavljanju u funkciju objekata za odvodnju, sječi šiblja i drveća sa ciljem obezbjeđenja bolje saobraćajne preglednosti, popravci kolovozne konstrukcije, privremenoj sanaciji većeg broja klizišta“, precizirali su iz Uprave za saobraćaj.

Predstavnici Uprave naveli su da je kroz program redovnog održavanja od dana preuzimanja do sada u ovaj regionalni put utrošeno oko 360.000 eura.

„Planom nijesu predviđene investicije za rekonstrukciju ovoga puta“, rekli su iz Uprave za saobraćaj.

Saopštili su da su svi stariji, alternativni putevi koji pripadaju mreži državnih puteva, obuhvaćeni programom redovnog održavanja, a pojedini su i rekonstruisani: R-1, dionica Cetinje-Čekanje-Njeguši-Krstac; R-25, dionica Ivanova Korita-Međuvršje-Krstac; R-23, dionica Spuž-Rogami.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *