U jednom danu izbrisano 200 milijardi dolara u kriptovalutama

Dodajte komentar

Pravi potop na tržištu kriptovaluta na početku maja. Juče je vrijednost bitcoina pala na ispod 26.000 dolara, a slijedile su ga ostale kriptovalute koje su u samo jednoj trgovini izgubile na vrijednosti više od 200 milijardi dolara.

U jednom trenutku, cijena je pala na 25.401 dolar što je najniže u 16 mjeseci, prema specijalizovanoj stranici Coin Metrics.

Kasnije tokom dana prva i najpoznatija kriptovaluta vratila je dio svoje vrijednosti s cijenom od 29.413 dolara. Slično se kretala i cijena ethera, druge najveće kriptovalute na blokčejnu ethereumu, koja je u jednom trenutku iznosila 1.700 dolara, da bi se do kraja dana vratila na nivo od 2.000 dolara za jedan ether.

Izgleda da se cijeli tehnološki balon naduvava s rastućom inflacijom, koja je u aprilu dosegla 8,3 odsto u Sjedinjenim Državama, kao i povećanjem kamatnih stopa od strane američkog Fed-a.

Tržišna vrijednost bitcoina danas je iznosila 565,1 milijardu dolara, što je gotovo upola manje od rekordnih 1,124 milijarde iz aprila prošle godine, kada je cijena bitcoina bila 60.204 dolara.

Tada je ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta premašila tri biliona dolara, dok je danas samo 1,26 biliona dolara.

Kolapsu kriptovaluta pridonio je i kolaps tzv. stabilne kriptovalute TerraUSD. Ona je vezana za dolar, koji bi trebalo da osigura stabilnost kriptovalutama i sigurnost ulagačima. Međutim, ova kovanica je tzv. algoritamski stabilni blok, koji je umjesto dolarskih rezervi opremljen automatskim stabilizacijskim mehanizmom. Tako je u srijedu izgubio 30 odsto vrijednosti i ukupno je iznosio trećinu dolara, a Luna, kriptovaluta za koju je bio vezan, izgubila je kao čak 99 odsto.

Vlasnik blokčejna Terra, na kojem rade Luna i TerraUSD, takođe je kao rezervu imao bitcoine vrijedne milijarde dolara, za koje se nagađa da ih je prodao i snizio im vrijednost, u pokušaju da zadrži vrijednost svog novčića.

Kolaps Terre izazvao je lančanu reakciju pa je i najveći stabilcoin tether „skinuo“ s dolara i njegova je vrijednost pala s jedan na 0,95 dolara. Tome je pridonio i strah investitora da iza tethera nema dovoljno rezervi dolara u slučaju napada panike investitora.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *