Zemlje EU nastavljaju teške pregovore o embargu na rusku naftu

Dodajte komentar

Nastavljaju se pregovori predstavnika 27 država EU-a kako bi se uklonile prepreke za dogovor o predloženom evropskom embargu na rusku naftu, koji usporava nekoliko zemalja članica – posebno Mađarska.

Ambasadori 27 zemalja članica sastali su se juče u Briselu, ali još nisu uspjeli da se usuglase oko šestog paketa sankcija Moskvi koji je u srijedu predstavila Evropska komisija.

Ovim projektom predviđa se uvođenje embarga na uvoz sirove ruske nafte u roku od šest mjeseci i na derivate do kraja godine.

“Kontakti na svim nivoima nastaviće se početkom sedmice. Cilj nam je što prije postići potpuni dogovor o šestom paketu”, rekao je europski diplomat.

Savjet Evrope je “jedinstven u pogledu potrebe usvajanja” mjera i postignut je vrlo značajan napredak za većinu.

Mađarski premijer Viktor Orban, čija zemlja uveliko zavisi od Rusije kada je riječ o snabdijevanju energijom, u petak je pooštrio retoriku, kazavši da prijedlog Brisela “potkopava” jedinstvo Evropske unije.

Za donošenje sankcija potrebna je jednoglasna odluka svih 27 članica EU-a.

“Nema političke blokade, ali potrebno je garantovati alternativne izvore snabdijevanja energijom za zemlje bez izlaza na more koje zavise od ruske nafte putem naftovoda, a to nije lako postići”, rekao je AFP-u neimenovani diplomata.

“Radi se o novim infrastrukturama i promjenama u tehnologiji koje ne zahtijevaju samo evropsko finansiranje, već i dogovor među državama članicama. Zasad postupno napredujemo, ali treba nam vremena”, dodao je.

Za Mađarsku i Slovačku bilo je planirano jednogodišnje izuzeće, do kraja 2023, ali je ono ocijenjeno nedovoljnim. U novoj verziji nacrta o kojoj se raspravljalo u petak produženo je do kraja 2024, a istu mogućnost ima i Češka.

Cilj Evropljana u početku je bio da uvedu šesti paket sankcija do obilježavanja 72. Dana Evrope – 9. maja, datuma koji se u Rusiji slavi i kao “Dan pobjede” nad nacističkom Njemačkom.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *