Italija: Mala preduzeća treba da vrate 277 milijardi eura COVID kredita

Dodajte komentar

Na izbijanje koronakrize evropske vlade uglavnom su odgovorile izdašnim paketima pomoći ekonomiji s ciljem očuvanja poslovanja i radnih mjesta, a jedna od COVID-mjera u većini zemalja bili su i krediti s državnim garancijama.

U tom smislu Italija je “potegla” znatno više od većine drugih članica EU: garantovala je za 277 milijardi eura korporativnih COVID-kredita koje njihovi korisnici sad treba otplaćivuju, a mnogi preduzetnici troškovno pritisnuti vrtoglavim rastom cijena, posebno nafte i gasa, sve teže podnose teret dugova.

Ranjivija grupa

Ukratko, kriza uslijed rata u Ukrajini nadovezala se na pandemijsku, a kao i obično, mali privrednici u takvim okolnostima su ranjiviji. Prema pisanju Reutersa, u slučaju Italije čak je 2,7 miliona tamošnjih malih i srednjih preduzeća (MSP) tokom pandemije uzelo je kredite uz garancije države. Sad se suočavaju s prvim testom sposobnosti otplate (od juna), a prema svemu sudeći za znatan broj njih taj test je pretežak. Kako bi se izbjegao talas zatvaranja i prisilne prodaje poduzeća, italijanske vlasti u potrazi za rješenjem razmatraju uključivanje državne institucije za upravljanje tzv. lošim kreditima – AMCO.

To pitanje italijanska vlada je otvorila u razgovorima s upravljačkim strukturama Evropske unije. Ideja je da se prodaja zajmova malih i srednjih preduzeća realizuje prije aktiviranja državnih garancija i spriječi da firme u nemogućnosti servisiranja dugova dođu do ruba propasti. Zamisao je da AMCO preuzme upravljanje tim kreditima i tako pomogne preduzetnicima da ponovno stanu na noge.

Cijelu shemu, međutim, treba osmisliti tako da se uklopi u EU pravila tržišne utakmice, a da se dopusti bankama da prepuste zajmove AMCO-u pod povoljnim uslovima (potencijalno iznad tržišnih cijena). Ishod razgovora još se ne nazire, a teško je prejudicirati i koliko će trajati, tvrde Reutersovi izvori. Za pokrivanje potencijalnih gubitaka po korporativnim plasmanima za koje je država garantovala, italijanska vlada već je izdvojila, odnosno predvidjela više od 50 milijardi eura.

Poređenna radi, Italija je po garancijama za COVID kredite gotovo dvostruko izloženija nego Francuska i Španija, a gotovo pet puta više ih je izdala u odnosu na Njemačku (s 57 milijardi eura garancija) kao najveće ekomonije EU.

Za razliku od Italije, pa i nekih drugih zapadnoevropskih zemalja, u Hrvatskoj su COVID mjere ipak u manjoj mjeri počivale na garancijama za kredite. Još krajem oktobra prošle godine njima obuhvaćeni krediti svedeni su na 5,6 odsto plasmana banaka preduzećima.

Izvor: Poslovni

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *