Kratka istorija velikih kripto krađa

Dodajte komentar

Hakerska grupa Lazarus odgovorna je za martovsku krađu kriptovaluta eterijum u vrijednosti od 620 miliona dolara, saopštio je nedavno američki FBI. U pitanju je najveća kripto krađa u istoriji, ali u pitanju je samo jedna od osam velikih krađa u svetu kriptovaluta od početka 2021. godine, u kojima je ponaosob sa računa korisnika “izbrisano” više od 100 miliona dolara.

Početkom februara, hakovana je jedna od najvećih platformi za kriptovalute, “Wormhole”, a sajber kriminalci ukrali su više od 320 miliona dolara. Nedelju dana pre toga, sa “QBridge” protokola je ukradeno oko 80 miliona dolara u kriptovalutama.

U prvom kvartalu 2022. godine, hakeri su ukrali oko 1,23 milijarde dolara u kriptovalutama, prema podacima kojima raspolaže agencija “Immunefi”. U poređenju sa istim periodom prošle godine, ovo predstavlja porast od 695 odsto kada govorimo o novcu koji su sajber kriminalci ukrali.

Inače, novac u DeFi ekosistemu uvećao se gotovo trostruko tokom prošle godine. Prema podacima kompanije Defi Lama, ukupna vrijednost koja je “zaključana” u različitim “pametnim ugovorima” iznosi više od 227 milijardi dolara, dok je prošle godine u ovo vrijeme iznosila nešto više od 80 milijardi.

“Ako znamo ove brojeve, kao i činjenicu da samo jedna greška u kodu može značiti da hakeri imaju momentalni pristup stotinama miliona dolara, ima smisla to što su kriminalci izuzetno zainteresovani za svoje ‘parče kolača'”, rekao je za “Tech Crunch” suosnivač kompanije Pastel, Entoni Georgijades.

Hakeri su promijenili način na koji kradu novac u odnosu na prošlu godinu – dok su u 2021. za većinu pljački korišćene onlajn prevare, u 2022. godini su se fokusirali na projekte decentralizovanih finansija (DeFi), odnosno na projekte koji koriste kriptovalute.

Stručnjaci upozoravaju da će se trend koji je zabilježen u prvom kvartalu nastaviti i u ostatku godine, dok bi broj onlajn prevara (“skemovanja”) trebalo da opadne.

“Trebalo bi da očekujemo veći broj ovakvih sofisticiranih napada, jer sve više kriminalnih organizacija obučava svoje pripadnike za napade na DeFi sisteme. Takođe, što više bude DeFi napada, to će oni postajati unosniji”, rekao je za “Yahoo Finance” Mičel Amador, izvršni direktor i osnivač agencije “Immunefi”.