Mađarska centralna banka podigla kamatne stope na najviši nivo u Evropi

Dodajte komentar

Centralna banka Mađarske podigla je kamatne stope nakon što je nacionalna valuta ove zemlje dostigla najniži nivo u Evropi, a zakonodavci upozorili na pogoršanje izgleda vezanih za inflaciju.

Pokazatelj jednonedjeljnog depozita porastao je 30 baznih poena do 6,45 odsto, čineći kamatne stope mađarske centralne banke najvišim u Evropskoj uniji, piše Bloomberg.

Iz centralnih banaka je saopšteno da se planira dalje povećanje kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija, za koju su rekli da ove godine u prosjeku može dostići devet odsto, što je tri puta više od ciljanih tri odsto u srednjem roku.

Agresivna monetarna politika nije uspjela da podstakne oporavak forinte, čija je vrijednost pala 4,5 odsto u odnosu na euro od početka sukoba u Ukrajini.

Izgledi vezani za inflaciju, uticaj sukoba u susjednoj državi, plan konsolidacije budžeta ponovo izabranog premijera Viktora Orbana i razgovori sa Briselom u vezi sa dodjelom sredstava EU faktori su koji će umnogome uticati na buduće odluke Mađarske.

EU je zvanično pokrenula proces vezan za nova budžetska ovlašćenja, koji bi na kraju mogao da uskrati Orbanovu vladu za više od 40 milijardi eura (42 milijarde dolara).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *