Njemačka bi mogla nacionalizovati Gazprom kao dio hitnih mjera očuvanja privrede

Dodajte komentar

Rusija nastavlja da  isporučuje gas kroz ključne gasovode ka Evropi uprkos neizvjesnosti oko načina plaćanja ovog energenta nakon što su evropski zvaničnici pozvali na uvođenje još većih sankcija Moskvi zbog optužbi za ratne zločine u Ukrajini.

U ponedjeljak, isporuka gasa kroz Ukrajinu preko Slovačke ostala je postojana kao i ona kroz gasovod Sjeverni tok 1.

Kompanija Gasprom koja je u vlasništvu Rusije ranije je najavila kako će nastaviti snabdijevanje Evrope gasom preko Ukrajine u skladu sa zahtjevima potrošača.

I dalje ostaje nejasno kakvu će odluku o isporuci Kremlj donijeti budući da je ranije zahtijevao da se isporuka energenata plaća u rubljama. Slovački premijer Eduard Heger za vikend je potvrdio da će njegova država postupati u skladu sa odlukom EU koja odbija da plaća gas u ruskoj valuti već se poziva na odredbe ranije potpisanih ugovora o isporuci.

Juče su iz Njemačke stigle vijesti o potencijalnoj nacionalizaciji dijela kompanija Gasprom i Roseneft koji se nalaze na njenoj teritoriji i vlasnici su četvrtine ukupnog rafinerijskog poslovanja u toj državi.

Berlin razmatra i eksproprijaciju Gazproma kako bi ovu kompaniju natjerao da proda svoje objekte za skladištenje gasa.

Ukoliko bi Roseneft i Gazprom bili nacionalizovani našli bi se pod kontrolom njemačkih vlasti što bi umanjilo ruski uticaj na energetsku sigurnost Njemačke i bolje osiguralo kontinuitet u snabdijevanju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *