Naftne kompanije najveći dobitnici prvog kvartala 2022.

Dodajte komentar

Vrijednosti vodećih berzanskih  indeksa nisu se značajno promijenile prošle nedjelje, ali je petak bio pozitivan nakon što je cijena WTI nafte skliznula ispod 100 dolara.

Zanimljiviji je pogled na prvi kvartal ove godine koji je završio u četvrtak. Recimo, njujorški S&P 500 indeks 3. siječnja vrijedio rekordnih 4.796 bodova, prvo je tromjesečje završio na 4.530 bodova ili pet posto manje. Ovo je najgore tromjesečje u posljednje dvije godine. Najnižu ovogodišnju vrijednost postigao je S&P 8. marta, kada je pao na 4170 bodova i bio 15 posto niži od rekorda.

Uprkos prosječnim negativnim trendovima u prva tri mjeseca ove godine, nije teško odabrati pobjednika, odnosno energetski sektor koji je u prosjeku dobio gotovo 40 posto. Posebno su zablistale dionice naftnog diva Occidental Petroleum čija se cijena gotovo udvostručila, trenutno iznosi 57 dolara. Inače, prije dobre dvije godine dionice su vrijedile samo oko 10 dolara.

Cijene nafte naglo su pale, a za to je najzaslužnije veliko američko otpuštanje nafti iz strateških robnih rezervi.

Brent je prošle nedjelje pao 12 posto (najviše od travnja 2020.), a američka laka nafta ponovno je ispod 100 dolara za barel od 159 galona. Uzrok negativnih trendova je najava predsjednika Joea Bidena da će Sjedinjene Države u idućih šest mjeseci (od svibnja) ispuštati milion barela nafte dnevno.

Živahno je bilo i na tržištima roba, posebno što se tiče metala. Kod nikla se ponovno opaža vrlo nestabilno trgovanje, cijena je trenutno oko 32 tisuće dolara po toni. U prvom tromjesečju cijena nikla je uzletjela gotovo 60 posto, najviše od 2003. Nikl, glavna komponenta nerđajućeg čelika i važna sirovina u proizvodnji baterija za električna vozila, čak je “uzletio” ujutro. 8. marta do nevjerovatnih 100.000 dolara, što je dvostruko više od prethodnog rekorda.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *