Više od 20.000 bankara i brokera spava u kancelarijama

Dodajte komentar
Lujiazui

Više od 20.000 bankara i brokera u Šangaju živi u svojim kancelarijama kako bi osigurali nesmetano poslovanje usred stroge gradske blokade uzrokovane pandemijom, izvijestio je Reuters. Kako javlja Business insider, neke kancelarije u finansijskoj četvrti Lujiazui, inače poznatoj kao kineski Wall Street, pripremili su predmete poput vreća za spavanje i toaletnih potrepština za yaposlene kako bi kampovali tamo preko noći.

Za menadžera hedge fonda imenom Henry, živjeti u kancelariji znači dijeliti toalet s 20 ljudi bez pristupa tuševima, javlja Bloomberg. Kako javlja CNN, nekima od njih čak su ponuđene dnevnice između 500 i 2.000 juana (78 do 314 dolara) po noći za noćenje u kancelarijama.

Mnogi radnici tako žive na poslu barem od ponedjeljka, kada je Pudong, polovina grada koji se nalazi istočno od rijeke Huangpu, prvi put zatvoren. Šangaj, finansijski centar od 26 miliona, podijeljen je na dva dijela kako bi se omogućilo masovno testiranje, a stanovnici s obje strane rijeke prolaze kroz različite faze strogog lockdowna.

Iako su po najavama ograničenja i stroge mjere trebale biti ukinuta u Pudongu u petak, produžene su za 10 dana što znači da će yaposleni u finansijskoj četvrti možda morati da žive u svojim kancelarijama i duže od očekivanog.

Za neke radnike život na poslu počeo je i prije nego što je uvedena trenutna blokada. U videu koji je prošle nedjelje na društvenim mrežama podijelio internet portal China Internet Information Centre, vidi se kako radnici u kancelariji u Šangaju spavaju na dušecima ili vrećama za spavanje između svojih pregrada i radnih mjesta, a jedan od njih čak spava na dva reda stolica, prenosi Poslovni dnevnik.

Muškarac na snimku  objašnjava kako kolege koji hrču spavaju u sobi za sastanke, a dodao je da nema tuševa pa su morali prokuhavati vodu da bi se oprali.

Prema podacima šangajske  zdravstvene komisije, Šangaj je u četvrtak zabilježio 4.144 asimptomatska slučaja i 358 simptomatskih slučajeva koronavirusa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *