Triglav osiguranje: U 2021. rekordni rezultati i jačanje poslovanja

Dodajte komentar

Nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na sjednici održanoj 30. 3. 2022. godine potvrdio je revidirani godišnji izvještaj Grupe Triglav i matičnog društva za 2021. godinu. Grupa je u odnosu na prethodnu godinu ostvarila rast ukupnih prihoda od 10% (1,46 milijardi eura) i povećanje dobiti prije oporezivanja od 46% (132,6 miliona eura). Zadržala je finansijsku snagu, što potvrđuje i adekvatnost kapitala, koja je na kraju 2021. godine sa vrijednošću od 219 posto bila u ciljanom rasponu. Takođe 2021. godine ponovo je dobilo visoku ocjenu “A” od priznatih agencija za kreditni rejting. Uprava i Nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav predložiće ovogodišnjoj skupštini akcionara isplatu dividende u iznosu od 3,70 eura bruto po akciji ili u ukupnom iznosu od 84,1 miliona eura, što predstavlja 74 posto neto dobiti Grupe Triglav za 2021. godinu i dividendni prinos od 9 posto.

Uspješno poslovanje u 2021. Grupa Triglav je u 2021. godini povećala ukupne prihode za 10% u odnosu na prethodnu godinu (1,46 milijardi eura), a u njihovom sastavu sa istom stopom rasta povećan je i obim zaračunate bruto premije (1.353,0 miliona eura). Uz disciplinovano preuzimanje rizika osiguranja i fokus na stranke, Grupa je ostvarila rast premije u sva tri segmenta osiguranja i na svim tržištima. Kombinovani odnos imovinskih i zdravstvenih osiguranja Grupe dostigao je vrlo povoljnu vrijednost od 88,9 posto. Dobit prije oporezivanja iznosila je 132,6 miliona eura (rast od 46%), a neto prinos na kapital iznosio je 12,5 posto. Dobri rezultati ostvareni su iz tehničkog dijela poslovanja i upravljanja imovinom stranaka u zajedničkim fondovima i individualnog upravljanja. Grupacija zauzima vodeću poziciju u Adria regionu, te je učvrstila svoju poziciju na određenim tržištima osiguranja. Jedan je od vodećih slovenačkih menadžera imovine na tržištu uzajamnih fondova.

 Finansijska stabilnost u 2021

Grupa je ponovo dobila visoku ocjenu “A” od rejting agencija S&P Global Ratings i AM Best. Ocjene imaju stabilne srednjoročne izglede. Sastav profila rizika grupe nije se značajno promijenio, a njena adekvatnost kapitala na kraju 2021. godine, sa vrijednošću od 219 posto, bila je u ciljanom rasponu u skladu s politikom upravljanja kapitalom grupe. Izvještaji, gdje su detaljno navedene informacije o solventnosti i finansijskom položaju Grupe Triglav i matičnog društva, dostupni su na ovom linku.

 Sprovođenje dividendne politike

Uprava i Nadzorni odbor zavarovalnice predložiće ovogodišnjoj skupštini akcionara isplatu dividende u iznosu od 3,70 eura bruto po akciji ili u ukupnom iznosu od 84,1 miliona eura, što predstavlja 74 posto neto dobiti Grupe Triglav za 2021. godinu i dividendni prinos od 9 posto. Predloženi iznos premašuje 50 posto konsolidovane neto dobiti prethodne godine (56,8 miliona eura), što je navedeno kao polazna tačka u politici dividende osiguravajućeg društva. Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je pojasnio: »Upravni odbor i Nadzorni odbor osiguravajućeg društva su ovogodišnji prijedlog dividende formulisali na osnovu politike dividendi, uzimajući u obzir nekoliko aspekata i okolnosti proteklih godina. Visina predložene dividende uglavnom je posljedica jedinstvenosti ili izuzetnosti pojedinih dijelova poslovanja Grupe u protekle dvije godine, uzimajući u obzir usklađenost sa ciljnom kapitalnom adekvatnošću, procjenu trenutnih i očekivanih uslova poslovanja i sposobnost ostvarivanja strateških ciljeva Grupe Triglav u budućnosti. Naša politika dividendi osmišljena je tako da bude atraktivna za akcionare i održiva za razvoj i rast Grupe Triglav.  Shodno tome, u 2023. godini zadržavamo polaznu tačku za prijedlog dividende od 50 posto konsolidovane neto dobiti prethodne godine.«

Održiva usmjerenost (ESG)

Grupa želi da igra vodeću ulogu u regionu u integraciji najboljih globalnih ESG praksi u svoje poslovanje, pa je detaljnije definisala  svoje strateške održive ambicije za period do 2025. godine. Grupa je takođe javno pokazala svoju održivu posvećenost potpisivanjem Principa Ujedinjenih nacija za održivo osiguranje (UN PSI), pridruživanjem Inicijativi Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP FI) i potpisivanjem inicijative PCAF (»Partnership for Carbon Accounting Financials«). S ciljem poboljšanja javnog objelodanjivanja o ESG-u, dugogodišnjoj primjeni mjerila i standarda globalne inicijative za izvještavanje (GRI), dodala i objelodanjivanja prema održivim računovodstvenim standardima (SASB).

Triglav Grupa na crnogorskom tržištu

Lovćen grupa, koja je dio Triglav grupe, a čine je Lovćen osiguranje, Lovćen životna osiguranja i Lovćen auto, zadržala je i dodatno osnažila vodeću poziciju u Crnoj Gori. Tržišni udio osiguravajućih društava Lovćen grupe na crnogorskom tržištu osiguranja, na kojem je u prethodnoj godini poslovalo 9 osiguravajućih društava, iznosio je 39 posto, i za 0,3 procentna poena je veći nego prethodne godine. U 2021. godini ukupna bruto fakturisana premija Lovćen grupe iznosila je 38,6 miliona eura i bilježi rast od 6,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je 0,9 procentna poena više od rasta crnogorskog tržišta osiguranja. Premija neživotnih osiguranja se  povećala za 6,2 posto, dok su životna osiguranja ostvarila 8-postotni premijski rast.

»Analizirajući godinu za nama, u kojoj smo poslovali u okruženju i dalje aktuelne pandemije Covid-19, dobrim rezultatima pokazali smo svoju fleksibilnost i dosljednost u implementaciji strateških usmjerenja. Naši klijenti zadovoljni su našim radom, i sa ponosom ističemo da smo opravdali njihovo povjerenje i zadovoljili njihova očekivanja, a razvojem modernih usluga, koje prevazilaze okvire samog osiguranja, pružili smo im dodatnu podršku. Naši zaposleni, tim od preko 380 ljudi širom Crne Gore, takođe su izrazili visok nivo zadovoljstva rada u kompaniji. Svojom posvećenošću doprinijeli su ostvarenju zajedničkih ciljeva i iskreno im se zahvaljujem na saradnji i uspješnom radu,«  rekao je Matjaž Božič, Izvršni direktor Lovćen osiguranja AD.

Godišnji izvještaj Grupe Triglav i Zavarovalnice Triglav za 2021. godinu

Godišnji izvještaj povezuje poruka »Tri vrijednosti. Jedno povjerenje.« Jednostavnošću, odgovornošću i pouzdanošću svog poslovanja, Grupa je dodatno povećala visok nivo povjerenja i zadovoljstva svojih stranki i zaposlenih. Fokus na klijenta ogleda se u razvoju procesa i novih oblika partnerstva, digitalizaciji i fleksibilnoj ponudi usluga stranki, kao što objašnjavaju nosioci razvojno orijentisanih oblasti u upravo objavljenom izveštaju. Novi integrisani godišnji izvještaj Grupe Triglav i Zavarovalnice Triglav kombinuje finansijska i nefinansijska objavljivanja u još većoj meri nego ranije.

Revidirani godišnji izvještaj Triglav grupe i matičnog društva za 2021. godinu pripremljen je u PDF verziji u skladu s MAR uredbom i nezvaničan je. Zajedno sa službenom verzijom, koja je napravljena u ESEF formatu, dostupna je na bosanskom i engleskom jeziku na web stranicama www.triglav.eu kao https://letnoporocilo.triglav.eu/2021 i https://annualreport.triglav.eu/2021. Između ostalog, možete poslušati razgovor sa Urošem Ivancem, članom Uprave Zavarovalnice Triglav, te vidjeti razvoj ključnih pokazatelja poslovanja Grupe Triglav.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *