Milatović: I ove sezone mnogobrojni gosti iz Srbije

Dodajte komentar

Za uspjeh ovogodišnje ljetnje sezone važna je posjeta gostiju iz regiona, a najave su, kaže za Radio Crne Gore ministar Jakov Milatović, da su zainteresovani za dolazak u Crnu Goru. Očekuje i dobru posjetu turista iz Centralne i Zapadne Evrope, Skandinavije, ali i više posjetilaca iz Izraela, sa Bliskog Istoka i iz Centralne Azije. To će, optimista je, nadoknaditi prihod zbog nedolaska gostiju iz Ukrajine i Rusije. Najavio je ministar i uspostavljanje više avio letova tokom sezone.

I ove sezone gosti iz Srbije biće mnogobrojni, ocijenio je Milatović nakon posjete Sajmu turizma u Beogradu. Podsjeća da je udio tih gostiju u broju ostvarenih noćenja tokom prošlogodišnje sezone bio 30 odsto. Zato ta država, ali i Bosna i Hercegovina, te Kosovo ostaju, kaže, fokus za crnogorski turizam, naročito u uslovima globalne neizvjesnosti, te rata u Ukrajini.

“Zato što su nam upravo turisti koji gravitiraju greografski Crnoj Gori nekako najbliži i najvažniji”, kazao je Milatović.

Ipak, najavljuje intenzivniju kampanju i na drugim tržištima Centralne i Zapadne Evrope, te Skandinavije. U prilog tome, konstatuje ide uspostavljanje direktnih avio linija sa skandinavskim državama.

“Po prvi put, ove godine, imaćemo direktne letove sa brojnim gradovima u Skandinaviji”, rekao je Milatović.

Podsjeća da je prošle godine otvoreno tržište Centralne Azije, konkretno Kazahstana, pa se ministar nada dolasku i tih gostiju, ali i turista iz Izraela.

“Nama je i dalje nekako Izrael tržište u povoju, ali je veliko tržište na kojem bismo u narednom period mogli da imamo veliki rast”, prokomentarisao je Milatović i najavio da će ubrzo otputovati u tu zemlju.

Upitan kako će biti nadoknađen gubitak ukrajinskih i ruskih turista koji su 2021. godine činili 23 odsto i ostvarili promet oko 150 miliona eura, Milatović je kazao da je umjereni optimista upravo zbog snažnog fokusa na region, oporavka tržišta Skandinavije, Zapadne i Centralne Evrope i otvaranje nekih novih “egzotičnih” tržišta kao što su Bliski Istok, Centralna Azija i Izrael.

U budžetu je planiran prihod od turizma od milijardu eura ili približan onom iz 2019. U sadašnjim okolnostima kada je neizvjestan ishod sukoba u Ukrajini, kaže Milatović, teško je govoriti o ostvarenju utvrđenog, ali se nada da će prihodi nadomjestiti otvaranjem novih tržišta.

To što je vazdušni prostor Rusije zatvoren, konstatuje Milatović, prednost je našeg, ali i turističkih centara ovog dijela Evrope, jer će zapadno-evropske i azijske avio kompanije zbog visokih troškova eventualno svoje letove preusmjeriti na Mediteran.

“Sasvim sigurno da će i zbog toga jedan dio tih turista izabrati određene mediteranske destinacija i apsolutno uvjeren i Crnu Goru”, naveo je ministar ekonomskog razvoja.

On je ponovio da će autoput biti otvoren u maju, što će, kako je kazao olakšati dolazak turista iz Srbije. Osim toga, uspostavljena direktna aviolinija iz Kraljeva dva puta sedmično. Aktivirana i sezonska linija sa Nišom, a planirano je i više letova iz Tivta i Podgorice za Beograd, te obnavljanje sezonske linije sa Banja Lukom. Najavio je i otvranje avio letova do Skoplja, ali i Bukurešta tokom ove godine.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *