PKCG: Lanac snabdijevanja u Crnoj Gori nije ugrožen

Dodajte komentar

Iako inflatorna kretanja uzorokovana ratom u Ukrajini utiču na sve, lanac snabdijevanja u Crnoj Gori nije ugrožen – ocijenjeno na sjednici Odbora udruženja trgovine Privredne komore.

Trgovci, kako je istaknuto, kontinuirano i efikasno ispunjavaju svoju misiju snabdijevanja crnogorskog tržišta.

“Brašno kao artikal zahtijeva poseban tretman i neophodno je uložiti dodatni napor da se obezbijedi nesmetana nabavka”, ocijenjeno je na sjednici Odbora udruženja trgovine.

Odbor trgovine, koju je vodio predsjednik Jovan Lekić, pozvao je na što skorije formiranje nove vlade, kako bi se u saradnji sa resornim ministarstvom u punom kapacitetu reagovalo na ključne izazove u oblasti trgovine.

“Država mora intervenisati u ovim vanrednim okolnostima”, istaknuto je na sjednici.

Nestabilnost i rast cijena su očekivani za naredni period.

“Globalno postoji jaz u snabdijevanju i zadovoljavanju tražnje jer mnogi žele da imaju zalihe, što može da podigne međunarodne cijene hrane i za 20 procenata iznad već povišenih nivoa. Evidentan je rast cijena brašna, žitarica i ulja na crnogorskom tržištu, a poseban negativni efekat će imati značajno povećanje cijena naftnih derivata, što će se preliti na cijene svih finalnih proizvoda”, navedeno je u saopštenju.

Upućen je apel da se iznađu alternativna tržišta za snabdijevanje artiklima koji u budućnosti mogu postati deficitarni.

“Trgovci smatraju da najavljeno ograničavanje cijena pojedinih proizvoda treba da bude praćeno konsultacijama Vlade sa sektorom trgovine i adekvatnim subvencijama koje će pokriti razlike između tržišnih i limitiranih cijena. Neophodno je da se i dalje baštine vrijednosti tržišne ekonomije i razvija instictucionalni okvir koji će doprinijeti produktivnosti i konkurentnosti privrede. Čula se i ocjena da je nedovoljno samo umanjiti PDV na osnovne namirnice, već je to neophodno učiniti i za druge prehrambene artikle, između ostalog i na hranu za bebe”, kazali su iz PKCG.

Kako bi Crna Gora bila što manje zavisna od poremećaja na inostranim tržištima potrebno je razvijati domaću proizvodnju.

“Odbor trgovine se pridružuje građevinarima u inicijativi da se iznađu mogućnosti kako bi se cijene u javnim nabavkama prilagođavale inflatornim promjenama na tržištu. Brojni privrednici imaju ogromne gubitke jer su obavezni da isporučuju robu po cijenama definisanim u tenderima koje su u međuvremenu značajno porasle na tržištu”, naveli su iz PKCG.

Trgovci su pozvali nadležne institucije da razmotre smanjenje poreza, prireza, taksi i naknada, te olakšaju uslove za pribavljanje dozvola i uklanjanje biznis barijera.

“To bi doprinijelo boljoj cirkulaciji proizvoda, što je u interesu svih”, ocijenjeno je na sjednici Odbora trgovine.

Na sjednici je opet razmotrena i podržana inicijativa o ukidanju neradne nedjelje makar tokom perioda jun – septembar, odnosno ljetnje turističke sezone, ili da se omogući privrednim subjektima iz sektora trgovine rad nedeljom u jednoj smjeni do 15h.

“Privrednici su pozvali na ukidanje obaveze deklarisanja proizvoda na Brajevom pismu, ukazujući da iako je bila predviđena samo za šampone i deterdžente veće od pola litra, proširena na veliki broj proizvoda. Upozorili su da primjena Pravilnika koji to pitanje uređuje nije isplativo, a u mnogim kompanijama nije ni moguće”, navedeno je u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *