CBCG: Nema rizika za banke

Dodajte komentar

Bankarska supervizija Evropske centralne banke upozorila je u novom izvještaju na opasnost od precijenjenosti stambenih i poslovnih prostora u zemljama Evropske unije, kao i na mogući rast rizičnih i teško naplativih kredita odobrenih za izgradnju i kupovinu stambenih i poslovnih prostora.

Navode i da bi velika izloženost banaka u sektoru nekretnina mogla biti ključna ranjivost bankarskog sektora u narednom periodu.

Na pitanje “Vijesti” da li su ovakvi problemi mogući u Crnoj Gori iz Centralne banke (CBCG) kažu da se do sada nijesu ispoljili rizici banaka prema sektoru komercijalnih i stambenih nekretnina. Oni navode da će pažljivo pratiti situaciju i po potrebi preduzimati odgovarajuće mjere.

”Nakon dugog perioda stagnacije, te blage korekcije naniže u 2020. godini, cijene nekretnina u Crnoj Gori u 2021. bilježe rast. Za razliku od Crne Gore, taj rast je u zemljama regiona i EU, krenuo nešto ranije. Rast nekretnina nije iznenađujući imajući u vidu dug period politike istorijski niskih kamatnih stopa vodećih centralnih banaka, te rast inflacije koji je zabilježen prethodne godine, kao i značajan porast cijena građevinskog materijala”, naveli su iz CBCG.

Iz ove institucije navode da je cijena stanova u novogradnji na kraju prošle godine, prema metodologiji Monstata, iznosila 1.161 euro po kvadratu, što je za 15,3 odsto više u odnosu na isti period 2020. Prema anketi CBCG, koja se temelji na subjektivnim ocjenama vlasnika, cijene nekretnina u Podgorici porasle su lani za 7,5 odsto.