Rusija nacionalizuje 60 zapadnih kompanija

Dodajte komentar

Folksvagen, Epl, Ikea, Majkrosoft, Šel, Mekdonalds, Porše i Tojota nalaze se na listi kompanija koje će ruske vlasti, najvjerovatnije, nacionalizovati i predati na upravljanje lokalnom menadžmentu, javlja Izvestja.

Mjerama koje će biti preduzete kada vlada i tužilaštvo donesu odluke obuhvaćeno je 60 zapadnih kompanija, koje su od uvođenja sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, obustavile rad.

Odmah nakon što su te kompanije obustavile rad, ruska Inicijativa za zaštitu prava potrošača zatražila je od vlade i tužilaštva da preduzmu odgovarajuće mjere u cilju zaštite prava potrošača.

Predlog da ruski menadžeri preuzmu upravljanje ovim kompanijama, piše Izvestja, podržao je i predsjednik Vladimir Putin, navodeći da se “moraju štititi prava stranih investitora i partnera koji nastavljaju da rade u Rusiji”.

“Nemamo od čega da se krijemo. Radićemo sa svim stranim partnerima koji to žele”, rekao je Putin.

Suštinski, ruski rukovodioci preuzeće upravljanje nad kompanijama koje su napustile tržište te države i u kojima su stranci vlasnici najmanje 25 odsto kapitala.

Putinov portparol, Dmitrij Peskov potvrdio je da se razmatraju različiti modaliteti nacionalizacije, ali da za sada nema konačne odluke.

Izvor: RTS

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *