Ukupna izloženost Raiffeisen banke u Rusiji 22,9 milijardi, UBS banke 20,9 milijardi eura

Dodajte komentar

Švajcarska banka UBS otkrila je da su sankcije nametnute Rusiji uticale na kredite njenim ekskluzivnim klijentima vrijedne 10 miliona dolara.

U godišnjem izvještaju zajmodavca navodi se da banka posjeduje 200 miliona dolara ruskih sredstava koja se koriste kao kolateral u okviru lombardnih zajmova, odnosno pozajmica obezbijeđenih kroz likvidna sredstva kao što su obveznice, akcije i drugi vidovi finansiranja, piše Financial Times.

Jedna od najvećih svjetskih banaka saopštila je da su zajmovi u Rusiji koji predstavljaju direktan rizik u 2021. godini iznosili 634 miliona dolara, a ukupna tržišna izloženost 20,9 milijardi dolara.

Austrijska Raiffeisen banka zabilježila je direktnu izloženost u Rusiji 22,9 milijardi eura (24,9 milijardi dolara), a francuske Societe Generale i Credit Agricole 18,6 milijardi eura i 4,9 milijardi eura, dok je izloženost holandske ING banke 6,7 milijardi eura.

Ruski oligarsi su uglavnom sarađivali sa švajcarskim bankama, zbog stabilnosti zemlje i zakona o privatnosti. Računi ruskih bogataša čine oko jedan odsto direktnih stranih investicija u Švajcarsku.

Međutim, odluka Vlade Švajcarske da se prikloni sankcijama koje Evropska unija nameće Rusiji, učinila je ove zajmodavce manje atraktivnim.

Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *