Rio Tinto sprema tužbu protiv Srbije

Dodajte komentar

Globalni rudarski div Rio Tinto ostvario je rekordnu dobit prošle godine usred skoka cijena robe. U svom godišnjem izvještaju kompanija je navela da “istražuje sve opcije” i “preispituje pravnu osnovu” odluke Vlade Srbije da obustavi njegov projekt litija i borata na području Jadra.

Izjava je povećala zabrinutost da bi kompanija mogla podnijeti tužbu sudu.

Neto zarada Rio Tinta prošle je godine dosegla rekordnih 21,09 milijardi USD ili 116% više nego 2020. Poput svojih konkurenata uključujući Glencore i BHP, anglo-australijska kompanija imala je koristi od snažnog rasta rudarskih proizvoda.

Rio Tinto je računao na projekt za rudarenje i preradu litijuma i bora u Srbiji kako bi profitirao od očekivanog porasta potražnje za baterijama za električne automobile i drugim oblicima skladištenja energije, ali je zaustavljen u januaru.

Vlada u Beogradu, pod pritiskom masovnih protest zbog zabrinutosti za prirodu zbog predloženog podzemnog rudnika, poništila je prostorni plan za projekt. Premijerka Ana Brnabić rekla je da Rio Tinto “apsolutno nije dao dovoljno informacija” vlastima i mještanima pogođenih područja Jadra i Rađevine na zapadu zemlje. Tvrdila je da je Vlada Srbije tim potezom ukinula sve dozvole i odluke.

– Razočarani smo ovom objavom i posvećeni smo istraživanju svih opcija i razmatramo pravnu osnovu odluke i implikacije za naše aktivnosti i ljude u Srbiji, naveo je Rio Tinto u godišnjem izvještaju, što je povećalo zabrinutost u Srbiji da je mogao iznijeti stvar na sud.

Ponovio je taj stav nekoliko puta u cijelom dokumentu. Kompanija je za projekt u julu prošle godine izdvojila 2,4 milijarde dolara.

Prva prodajna proizvodnja očekivala se 2027. s povećanjem do pune proizvodnje od 58.000 tona litijum karbonata za baterije, 160.000 tona borne kiseline i 255.000 tona natrijevog sulfata godišnje, stoji u izvještaju.

Jadar je prvi litijum projekt Rio Tinta.

(Indikator.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *