I evropske banke na gubitku zbog sankcija Rusiji

Dodajte komentar

Njemački berzanski operater, Dojče berza, saopštila je da obustavlja trgovanje akcijama ruskih banaka i velikim brojem hartija od vrijednosti ruskih emitenata, te da odluka stupa na snagu odmah. Na listi su Sberbank i VTB banka, prenosi Rojters i dodaje da taj potez ilustruje uticaj zapadnih sankcija na ruske banke, kao i reperkusije širom evropskog finansijskog sistema.

Brojne banke i njihovi advokati se trude da procijene uticaj novog talasa sankcija i protjerivanja velikih ruskih banaka iz globalnog međubankarskog komunikacionog sistema na njihovo poslovanje.

Britanska banka HSBC kreće s prekidanjem odnosa sa mnoštvom ruskih banaka, uključujući VTB banku, drugu po veličini u Rusiji, prema dopisu u koji je Rojters imao uvid, pošto finansijske institucije počinju da primjenjuju ograničenja prema Rusiji.

Akcije vodećih svjetskih banaka tonu, pri čemu su one u evropskom bankarskom sektoru pale za 5,5 procenata, znatno iznad pada opšteg panevropskog berzanskog indeksa Eurostoks od 2,3 odsto.

Najviše su pogođene banke sa značajnim poslovanjem u Rusiji. Austrijska Rajfajzen bank internešenal pala je za 15 procenata, francuska Sosijete ženeral za 10,7 posto, a italijanska Unikredit za 8,0 odsto. Njemačka Dojče banka, koja je otvorila novo sjedište u Moskvi u decembru, pala je za 8,5 posto, i saopštila da će primjeniti sankcije.

Rojters podsjeća na odluku Evropske centralne banke o stavljanju privremenog moratorijuma na poslovanje Sberbank Europe Austrija i njene dvije podružnice u Sloveniji i Hrvatskoj.

Poslovnince Sberbanka u Sloveniji su zatvorene, a aktivnosti su ograničene samo na kartično poslovanje, pri čemu na bankomatima može da se podigne najviše 40 eura dnevno, te da je Hrvatska centralna banka saopštila da će štedišama Sberbanke u toj zemlji biti dozvoljeno da povuku nešto manje od 1.000 eura dnevno, prenosi Tanjug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *