Zakerberg razvija vještačku inteligenciju za stvaranje virtuelnih svjetova

Dodajte komentar

Kompanija “Meta”, vlasnica Fejsbuka, razvija vještačku inteligenciju sa ciljem izgradnje virtuelnih svjetova putem govora i prevoda između jezika, objavio je u srijedu njen izvršni direktor Mark Zakerberg.

Zakerberg je uvjeren da će’ metaverzum’, futuristička ideja virtuelnih svjetova u kojima korisnici mogu raditi, družiti se ili se igrati, biti nasljednik mobilnog interneta.

Za metaverzum, digitalni svijet u kojem se spaja fizička i virtuelna stvarnost, Zakerberg kaže da je ne mnogo načina krajnji izraz društvene tehnologije.

A ključ koji nam otvara vrata napretku je vještačka inteligencija, rekao je Zakerberg na događaju “Inside the Lab” koji je organizuje njegova kompanija.

“Meta”, rekao je, radi na novoj klasi AI modela koji će ljudima omogućiti da opišu svijet i stvore njegove dijelove.

Ilustrovao je to konceptom vještačke inteligencije “Builder Bot” koji korisnicima omogućava da opišu što žele da se vještačkom inteligencijom stvori.

Ilustrovao je to i prikazom avatara na ostrvu koji je govorom naredio vještačkoj inteligenciji da stvori plažu i doda oblake, drveće pa čak i ćebe za piknik.

“Kako ta tehnologija bude napredovala, moći ćemo kreirati nijansirane svjetove kako bismo samo uz pomoć glasa istraživali i dijelili iskustva s ostalima”, rekao je Zakerberg.

On je takođe rekao da “Meta” radi na egocentričnim podacima, koji uključuje gledanje svjetova u ‘prvom licu’, zajedno s konzorcijumom 13 univerziteta i laboratorija.

Stvara se i jedinstveni sistem vještačke inteligencije koji će omogućiti prevođenje između svih pisanih jezika, a radi se i na univerzalnom prevodiocu govora.

“Meta” je nedavno objavila da je njen istraživački tim razvio novi superkompjuter vještačke inteligencije koji će, kada bude završen sredinom 2002., biti najbrži na svijetu.

cdm

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *