Težak pad ruske rublje

Dodajte komentar

Ruska rublja danas je na početku trgovanja pala na najniže u odnosu na dolar u posljednjih više od 15 mjeseci, ali se kasnije lagano oporavila.

Pad ruske valute uslijedio je nakon odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska i pošalje ruske trupe u te dvije regije na istoku Ukrajine.

Rublja je u ponedjeljak zabilježila najnižu vrijednost u odnosu na dolar od izbijanja pandemije Kovid-19, pritisnuta strahom Zapada da bi Putinov potez da prizna nezavisnost dviju regija i pošalje trupe u “očuvanje mira” mogao signalizirati veliku rata, prenosi Reuters.

U trgovanju na Moskovskoj berzi danas u 6:13 po srednjoevropskom vremenu, rublja se oporavila za 0,2 posto prema dolaru na 79,64 rublje, nakon što je na početku trgovanja pala na 80,5825 rubalja po dolaru, na najniži nivo od 2. studenog. 2020

Ruska valuta se također oporavila u odnosu na euro za 0,2 posto na 90 rubalja, nakon što je na otvaranju berze trgovala po tečaju od 90,95 rubalja za euro, najnižem od marta 2021. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *